We ruilen onze bankbiljetten en munten almaar vaker in voor onze betaalkaart. Al is de keuze vandaag niet langer beperkt tussen betalen met cash of met de kaart. De afgelopen jaren zien almaar meer alternatieve betaalmiddelen het levenslicht. De mobiele betalingen zijn aan een opmars bezig in ons land. Volgens een recent onderzoek van […]

Advertentie

 

We ruilen onze bankbiljetten en munten almaar vaker in voor onze betaalkaart. Al is de keuze vandaag niet langer beperkt tussen betalen met cash of met de kaart. De afgelopen jaren zien almaar meer alternatieve betaalmiddelen het levenslicht.

De mobiele betalingen zijn aan een opmars bezig in ons land. Volgens een recent onderzoek van het accountants- en belastingadviseurbedrijf pwc gebruikt bijna de helft van onze landgenoten (47%) een mobiele betaalapp. En dat aantal zal de komende jaren alleen maar toenemen. Verwacht wordt dat dat percentage de komende vijf jaar gaat stijgen tot maar liefst 68 procent.

Dat mobiel betalen aan een stevige opmars bezig is in onze contreien zal niemand verbazen. De banken trekken namelijk volop de kaart van een optimale digitale dienstverlening, met bijzonder veel aandacht voor de apps. Daar is de samensmelting van Payconiq en Bancontact in 2019 een heel mooi voorbeeld van. Dankzij Payconiq is het zeer eenvoudig om met je smartphone te betalen. Simpelweg een QR-code scannen en de betaling is rond.

 

FAANG-bedrijven richten hun pijlen op de financiële sector

Dat de traditionele banken dergelijke samenwerkingen op poten zetten en meer en meer aandacht besteden aan hun applicatie komt niet geheel als een verrassing. Ze moeten zich immers wapenen tegen onder meer de zogeheten FAANG-bedrijven (Facebook, Amazon, Apple, Netflix en Google) die almaar meer interesse tonen in een financiële dienstverlening. De Europese betaalrichtlijn PSD2 heeft de deuren van de financiële sector wagenwijd opengezet voor niet-bancaire bedrijven. Sinds de invoering van die betaalrichtlijn kunnen zij toegang krijgen tot onze financiële gegevens, mits onze toestemming. De banken vrezen dan ook dat die techreuzen klanten van hen gaan wegsnoepen.

De traditionele banken volgen het parcours van de FAANG-bedrijven dan ook met argusogen op. De afgelopen jaren hebben Litouwen en Ierland bijvoorbeeld de aanvraag voor een bankvergunning van Google goedgekeurd. Ook Facebook heeft een Ierse bankvergunning op zak.

 

Momenteel enkel interesse in betaaloplossingen

Op dit moment blijven de dienstverleningen van die techgiganten beperkt tot betaaloplossingen. Denk bijvoorbeeld aan Android Pay of Apple Pay. Ook Facebook ziet brood in virtuele betaaloplossingen. Zo heeft het bedrijf van Mark Zuckerberg onlangs Facebook Pay gelanceerd in de Verenigde Staten. Dankzij de betaaloplossing van de socialenetwerkssite kunnen de gebruikers betalingen verrichtingen via Facebook en Facebook Messenger. Later zal de toepassing ook beschikbaar zijn op Whatsapp en Instagram. Het is nog niet duidelijk wanneer Facebook in onze contreien uitpakt met Facebook Pay.

Op het eerste gezicht blijft de kredietmarkt buiten het vizier van de techbedrijven. De concurrentiestrijd om de kredietnemer blijft momenteel dus één van de banken. Wil je goedkoop lenen? Dan blijft het wel belangrijk om kredietgevers te vergelijken. En wie weet kan het in de toekomst interessant zijn om eens aan te kloppen bij Facebook, Apple of Google voor een lening. Al verwachten we dat dit nog niet voor morgen zal zijn.

 

 

Dit artikel is geschreven door een van onze partners. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.

 

Advertentie