Domeinnamen met speciale tekens kunnen misbruikt worden om legitieme domeinen na te bootsen en naar gegevens van nietsvermoedende gebruikers te phishen.

Online veilingsites beginnen ook steeds meer aan populariteit te winnen bij Belgische consumenten. Ze bieden een interessant platform om tweedehandsproducten voor een vaak interessante prijs te vinden.

Advertentie

De praktijk van veilingen is al zo oud als de mensheid. Al in het oude Griekenland komen mensen op publieke plaatsen bij elkaar om voor interessante aanbiedingen tegen elkaar op te bieden. Het iconische beeld van een veilingmeester die met zijn hamer klopt, kunnen we allemaal wel oproepen.

Veilingen hebben zich de afgelopen jaren verplaats van fysieke ruimtes naar het web. eBay maakte de formule van online veilingsites groot. Maar ook in België hebben we prima online veilingplatformen. De website vavato.com is daar een goed voorbeeld van.

Vavato

Vavato werd in 2015 opgericht door ondernemers Kevin Van de Vyver, Pieterjan Van Emelen en Fons Tooten. Het online veilinghuis richt zich in eerste instantie tot professionele klanten door hen een platform te bieden om industriële goederen, overtollige stockartikelen of rollend materieel aan te bieden. Zo kunnen zij goederen die anders enkel kosten veroorzaken, toch naar wat extra cash omzetten. Bij faillissementen kan het ook van dienst zijn om de inboedel verkocht te krijgen. Vavato brengt het hele veilingproces samen in één systeem: van het aanbieden van de producten tot het afrekenen en ophalen van de producten eens de veiling afgelopen is.

Als particulier kan je uiteraard ook ten volste gebruik maken van de diensten die Vavato aanbiedt. Als je surft naar de website, krijg je meteen een overzicht van goederen die op dat moment geveild worden. Door op het product te klikken dat je interesseert, kan je meer informatie bekomen, alsook het hooggeplaatste bod en de timer.

Vavato is in zijn sector de grootste Belgische speler. Die positie verzekerde het bedrijf door begin dit jaar sectorgenoot Jorisco over te nemen. In 2018 werd er voor in totaal 45 miljoen euro aan goederen geveild. Met 150 nieuwe bieders per dag die zich inschrijven, is het plafond nog lang niet bereikt. Het bedrijf koestert stilaan ook internationale ambities.

Betrouwbaarheid is cruciaal

Die expansie is enkel mogelijk als Vavato betrouwbare diensten kan leveren. Dat is zeker cruciaal wanneer tegen het einde van veilingen het aantal bezoekers sterk toeneemt. 500 tot 1000 simultane bieders is niet ongebruikelijk voor Vavato. Wanneer veilingen persaandacht krijgen, kan dat aantal nog toenemen. In het heetst van de strijd kan Vavato het zich niet veroorloven technische storingen te riskeren. Om zijn gebruikers een aangename ervaring te kunnen bieden, moeten de servers van Vavato 24/7 technisch performant blijven. Het is immers nooit rustig op een online veilingwebsite.

Die betrouwbaarheid garandeert het bedrijf door een samenwerking met Combell. In mei 2019 schakelde Vavato definitief over op de hostingservices van Combell. De technische infrastructuur is zodanig uitgebouwd dat schaalvergroting mogelijk is, om de verdere groei van Vavato te ondersteunen. Bovendien werd de software geoptimaliseerd om de gebruikerservaring nog te kunnen verbeteren in de toekomst Bij Vavato is men zeer opgelucht dat die overschakeling zonder grote moeilijkheden is verlopen.

Vavato is er in geslaagd online veilingen verder te automatiseren. Het is een mooi succesverhaal om te illustreren hoe e-commerce in een voortdurend transformatieproces zit. Eenmaal andermaal, verkocht!

Advertentie