[Partnerinfo] Carrefour Belgium ging voor zijn websites ten rade bij Sentia voor performante webhosting en advies op maat.

 
Online is voor de grootdistributie een belangrijk kanaal om klanten nog beter te bedienen. De nieuwste promoties ontdekken, de meest geschikte winkel zoeken, je spaarpunten omruilen of een factuur aanvragen, doe je nu makkelijk op de websites van Carrefour Belgium. Tijdens de forse bezoekerspieken, net na een tv- of radioreclame, wil je niet dat de website bezwijkt. Daarom koos Carrefour Belgium voor performante webhosting bij Sentia.

Drupal-expertise van Belgische bodem

De Carrefour.eu-websites werden beheerd in Frankrijk, vanuit de hoofdzetel van de groep. “De wens van Carrefour Belgium was echter om de controle over de eigen websites en hun hosting over te nemen. Daarom gingen we specifiek op zoek naar een Belgisch bedrijf met de juiste expertise”, vertelt Anne Bogaerts, project manager bij Carrefour Belgium.
 
Carrefour Belgium startte een ‘request for information’. De nadruk lag op Drupal-expertise, maar ook op bredere technische ondersteuning. Carrefour heeft de strategische keuze gemaakt om alle permanente websites in Drupal te bouwen. Elf bedrijven kregen het lastenboek. Sentia had de beste kaarten. “Hebben we een vraag over beveiliging, over Varnish-configuraties of de keuze van drivers? Ook dan brengt Sentia ons de juiste mensen aan. Er zijn weinig of geen gaten qua expertise”, vindt Leiv Hendrickx, ICT-consultant bij Carrefour Belgium.
 
“Het was erg belangrijk om onze architectuurkeuzes af te toetsen. Sentia zorgde voor een zeer goeie samenwerking, waarbij we tot op applicatieniveau advies hebben gekregen. Hun technische experts argumenteerden bijvoorbeeld waarom Nginx voor onze campagnesites interessanter is dan Apache.”

Load balancing getest tot 10.000 simultane gebruikers

In samenspraak met Sentia koos Carrefour Belgium voor twee volledig gescheiden omgevingen voor de permanente websites en de campagnesites: Drupal met Nginx-webservers en MySQL-databanken voor de permanente websites; daarnaast Nginx-webservers voor de tijdelijke campagnes. Apache Solr zorgt voor performante zoekopdrachten. Varnish Cache en MemCached zorgen voor snellere laadtijden, terwijl load balancing garandeert dat de site toegankelijk blijft bij grote verkeersdrukte.
 
Een erg performante webarchitectuur is het resultaat.

Kostenplaatje prima te controleren

“Die mensen weten waarover ze praten. En je kunt erop rekenen”, bevestigt Anne Bogaerts. Ze is tevreden met de complementaire expertise en ervaring van Sentia. Doordat Carrefour zelf niet de investering in infrastructuur en hardware doet, worden kosten ook beter in de tijd gespreid. “Het kostenplaatje is beter te controleren. Je kunt makkelijker afbouwen en weer opbouwen”, aldus Leiv Hendrickx.