Antwerp Management School: "Onze deelnemers leren de wereld te beïnvloeden"

[Partnerinfo] Steven De Haes legt uit hoe Antwerp Management School een verschil wil maken.

Wat biedt Antwerp Management School?

Steven De Haes, Academic Director
We zijn de autonome business school van de Universiteit Antwerpen en bieden opleidingen en onderzoek aan op verschillende gebieden. Met het motto “Opening Minds to Impact the World” bouwen we een eco-systeem van leiders, managers en professionals die in hun vakgebied het verschil maken. We streven naar gezonde groei en duurzaamheid voor individuen en organisaties. De school is trots op de internationale accreditaties en rankings en vooral trots op de successen van onze alumni.

Welke opleidingen leid je?

We hebben drie executive master programma’s in het Business & IT Management gebied. Deze opleidingen focussen op het snijvlak tussen bedrijfsvoering en IT, met bijzondere aandachtspunten op enterprise en IT architectuur, IT governance en audit en IT management. Ze zijn aan elkaar gekoppeld, vaak zitten de deelnemers samen en wisselen hun kennis en ervaring uit. Als academisch directeur ben ik eindverantwoordelijk en begeleid de deelnemers om tot een waardevol einde te komen. Uiteraard geef ik zelf ook veel les aan deze groepen.
 
Kenmerkend is het wetenschappelijk fundament gecombineerd met een bijzondere toepassings- en praktijkgerichtheid. Deelnemers worden voortdurend uitgedaagd om met onderbouwde methoden en modellen concrete oplossingen te zoeken voor complexe uitdagingen in de eigen werkomgeving. De docenten komen van onze universiteit en partners met daarnaast veel docenten uit de praktijk, een waardevolle combinatie voor onze deelnemers. Deelnemers zijn ervaren professionals en managers die weten wat ze willen, dat maakt het programma interessant.
 
Ik vind het belangrijk dat mensen zich inhoudelijk ontwikkelen en daarmee zichzelf en hun werkgever meer kansen geven in de digitale toekomst. Daaraan kunnen bijdragen vind ik een eer.

Wat is de waarde van deze executive Masters?

De deelnemers vergroten hun expertise en leren hun vak te zien in de grotere context van een organisatie. We willen dat ze zich comfortabel gaan voelen in ongemakkelijke situaties, bijvoorbeeld tijdens een presentatie voor het directiecomité. Deelnemers vinden verbreding waardevol want met een te smalle focus kom je niet ver tegenwoordig. Op zich is het contact met collega professionals uit andere organisaties, functies en landen al waardevol.
 
Doordat de deelnemers hun kennis direct kunnen toepassen, hebben hun organisaties direct baat bij het programma. De afstudeerthema’s zijn reële vraagstukken in de eigen organisatie, die pakken we aan en lossen we op.

Opleidingen kosten veel geld en tijd, kan dat wel in de huidige economie?

Ik kan niet in de budgetten van personen en organisaties kijken, maar zie dat we ieder jaar een gevarieerde groep kunnen samenstellen voor een interessant programma. Ik denk dat je niet over kosten moet spreken, maar over een investering die je terugverdient. We hebben ooit een berekening gemaakt waarin we de masterproef, waarin deelnemers een complexe probleemstelling uit het eigen bedrijf of omgeving oplossen, vergelijken met het inhuren van een consultant. Dat laatste is vele malen duurder en heeft niet het effect van een goed opgeleide medewerker.
 
Dit soort programma’s kosten tijd, zowel in werk als in privé setting. Ons advies is dan ook altijd om breed commitment te verkrijgen en voor twee jaar te focussen op de studie. Om die reden doen we intake gesprekken met alle kandidaten, zodat de verwachtingen voor iedereen duidelijk zijn.

Hoe gaan bedrijven naar de digitale economie?

Veel bedrijven worstelen daarmee. Er zijn meestal genoeg ideeën over de toekomst, maar het blijkt lastig om ze in de praktijk te realiseren. Vaak gaat het over inrichtingsvraagstukken, betrokkenheid van de top en voldoende integratie en afstemming tussen business en IT strategie en processen. Met ons onderzoek naar governance en architectuur willen we hieraan bijdragen en ook de opleidingen hebben die doelstelling.

Wat zijn je andere functies?

Ik ben als hoogleraar aan de Antwerp Management School verantwoordelijk voor de Master in Management, dat zich richt op recent afgestudeerde masters, en voor de Universiteit Antwerpen doceer vooral aan studenten Handelsingenieur in de Beleidsinformatica. Naast deze onderwijsrol leid ik ook onderzoeksprojecten rond IT strategie, governance en alignment.
 
Een voorbeeld hiervan is het onderzoek naar methoden om de rol van de Raad van Bestuur bij IT-gerelateerde beslissingen te vergroten, een driejarig onderzoek dat we in samenwerking met het bedrijfsleven doen. De eerste resultaten geven aan dat een goede betrokkenheid van onafhankelijk bestuur rond de digitale vraagstukken de performantie van organisaties enorm vergroot, maar ook dat voor veel raden het thema “IT” eerder de olifant in de bestuurskamer blijft.
 
Disclaimer: Voor de gegevens op deze pagina’s zijn enkel de adverteerders verantwoordelijk.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business