Nieuws

IDC verwacht geen sterke daling pc-verkoop

De pc-verkoop daalt dit jaar volgens IDC met minder dan vijf procent, ten opzichte van 2008. In 2010 worden alweer bijna zeven procent meer pc’s verkocht dan dit jaar. Dat voorspelt IDC.

De voorspelling voor 2009 is vrij optimistisch, gezien de klappen die in sommige andere sectoren worden uitgedeeld. Het is ook in tegenspraak met de verwachting van Gartner. Dat analistenbureau denkt juist dat de pc-markt dit jaar zijn grootste terugval ooit zal beleven.

Maar IDC denkt er dus anders over. Eén van de redenen voor de veronderstelde beperkte terugval is de vervangingscyclus. "Gedurende de jaren voorafgaand aan de vorige crisis, was de groei in de pc-verkoop opvallend hoger dan tijdens de jaren die aan de huidige crisis vooraf gingen. Dat betekent dat er nu, ongeacht de crisis, toch veel toestellen aan vervanging toe zijn. Door de lagere prijzen blijft dat een haalbare kaart voor de meeste bedrijven”, zo verklaart IDC zijn optimisme.

Vanaf 2010 neemt de pc-verkoop weer toe, verwacht het bedrijf. In 2010 blijft die groei nog beperkt tot 6,7 procent, maar vanaf 2011 zou er weer met dubbele cijfers gerekend kunnen worden.

Geen Windows 7-effect
IDC rept met geen woord gerept over een mogelijk Windows 7-effect. "We verwachten ook niet dat bedrijven hun aankoop van een pc gaan uitstellen met het oog op de releasedatum voor Windows 7", zegt Eszter Morvay, researchmanager bij IDC. "De daling en groei zullen vooral bepaald worden door de economische factoren en bijna niet door een nieuw besturingssysteem van Microsoft. Dat was bij de komst van Windows Vista trouwens ook nauwelijks het geval."

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business