Nieuws

Code moet vrouwen naar IT lokken

 

Eurocommissaris voor Informatiemaatschappij en Media Viviane Reding en vijf IT-bedrijven hebben samen de ‘Code of Best Practices for Women and ICT’ getekend. Plannen die hierin zijn vastgelegd moeten meer vrouwen aantrekken om in de ICT te komen werken.

“Hoewel vrouwen in de EU meer dan vijftig procent van de afgestudeerden uitmaken, gaat maar een klein deel van hen in de technologiesector werken. Voor de computerindustrie is dat zelfs maar een procent”, zegt Reding.

Voor haar moet er aan die balans gewerkt worden. "In heel Europa, en dus niet alleen in de EU, zijn er zo’n 500.000 IT’ers te weinig. Nu is het moment om daar iets aan te doen. We moeten klaar zijn voor als de groei terug oppikt. Bedrijven die nu talent aantrekken en sterker worden, gaan het heel goed doen na de crisis."

Clichés doorbreken
Waarom zo weinig vrouwen zich geroepen voelen om zich in technologie te verdiepen, ligt aan een aantal factoren en clichés die we al vaak gehoord hebben: de sector zou een mannenbastion zijn, IT is saai enzovoort. Met de code probeert de EU die stereotiepe beelden te doorbreken. De best practices die op dit moment in de code verzameld zijn komen online, en het is de bedoeling dat andere bedrijven ertoe bijdragen.

Vijf bedrijven hebben de code al ondertekend: Alcatel-Lucent, IMEC, Microsoft, Motorola en Orange France Telecom. Ze doen dat niet enkel uit puur humanitaire overwegingen. “Deze industrie gaat de belangrijkste driver zijn die de EU uit de huidige crisis kan halen”, zegt John Vassallo van Microsoft. “En we hebben alle middelen nodig die we kunnen krijgen. Daar horen ook meisjes bij.”

Rolmodellen
In de code staan onder meer plannen om meisjes al van op jonge leeftijd, in lagere en secundaire scholen, warm te maken voor technologie en wetenschap, met informatiedagen en rolmodellen. “Hoe vroeger je start, des te beter de integratie is”, weet Nancy Pascall, gender policy officer voor de Europese Commissie. “We moeten aantonen dat ICT nu ook weer niet zo moeilijk is.”

De code bevat ook aanbevelingen voor werving. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om het gebruik van neutrale taal in vacatures. Maar de bedrijven die getekend hebben, leggen zichzelf ook doelstellingen op om de balans tussen mannen en vrouwen in alle lagen van hun bedrijf te verbeteren. Verder wordt aandacht gegeven aan hoe om te gaan met ouderschapsverlof en de balans tussen familieleven en carrière.

Shadowing
De Europese Unie is ondertussen al zo’n tien jaar bezig met deze materie. Een van de acties die ze heeft opgezet is het shadowing-event. Daarvan werd vandaag de derde editie voorgesteld.

Met ‘shadowing’ gaan enkele jonge studentes een aantal dagen mee in het zog van een vrouwelijke ingenieur of wetenschapper. In de editie van 2008 waren dat er zo’n zeventig. Zij gingen onder meer bij Cisco en Motorola een kijkje nemen. De editie van dit jaar heet ‘Cyberellas are IT’ en moet tweehonderd studentes op pad sturen met vrouwelijke rolmodellen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business