Wie over de populariteit van mobiele toestellen praat, kan moeilijk om Apples iPhone heen. Elke manager wil er een, maar is het toestel wel zo geschikt voor bedrijfsdoeleinden? Onze collega’s van PC Magazine gingen er enige tijd mee op stap, en hun oordeel – over de iPhone en zijn concurrent HTC – leest u […]

Advertentie

 

Wie over de populariteit van mobiele toestellen praat, kan moeilijk om Apples iPhone heen. Elke manager wil er een, maar is het toestel wel zo geschikt voor bedrijfsdoeleinden? Onze collega’s van PC Magazine gingen er enige tijd mee op stap, en hun oordeel – over de iPhone en zijn concurrent HTC – leest u hieronder.

Apple iPhone 3G
Wie de originele iPhone kent, zal niet verrast opkijken als hij de iPhone 3G onder ogen krijgt. Het ontwerp is grotendeels ongewijzigd gebleven, op wat subtiele verschillen na. De grote veranderingen liggen op technisch vlak.

3G-ondersteuning is wellicht de allerbelangrijkste vernieuwing voor de iPhone. Een ander nieuw onderdeel is de A-gps-ontvanger. Die ‘A’ betekent dat de iPhone eerst op basis van de celinformatie van het mobiele operatornetwerk een lokalisatie verricht (wat snel, maar onnauwkeurig gebeurt) en daarna een precieze plaatsbepaling uitvoert met behulp van gps-satellieten. Het grote voordeel van die dubbele aanpak: het lokaliseren gaat vlugger en werkt ook binnenshuis. Apple levert alleen integratie met Google Maps, wat niet geschikt is voor de auto.

Drie nieuwe functies maken duidelijk dat de iPhone nu klaar is voor bedrijven: ondersteuning voor Exchange is gemakkelijk te installeren (kalenders en adresboek), het mailprogramma opent MS Office-bestanden en pdf’s (maar kan ze niet bewaren), en de telefoon kan een verbinding leggen via VPN.

Het echte uithangbord van de nieuwe iPhone – het aanraakscherm – maakt de ondermaatse autonomie goed. Laten we duidelijk zijn: de interface van de iPhone is revolutionair. Bedenkingen zijn wel mogelijk bij het virtuele toetsenbord. Een ander nieuwtje is dat derden applicaties mogen bouwen voor de iPhone, maar die kunnen ze wel alleen via Apple verspreiden, via de App Store.

De iPhone is tevens een volwaardige iPod Touch. Vooral het tonen van foto’s op het scherm is ongeëvenaard. Jammer genoeg heeft Apple niets gedaan aan de ingebouwde camera van 2 megapixel. Die blijft op z’n best matig te noemen en kan geen video aan. De iPhone wordt geleverd met een afgeslankte versie van de Safari-browser, die pagina’s echt toont zoals op een pc.
 

Prijs: 525 euro (8 GB) – 615 euro (16 GB)
Site: www.apple.be
Score: 4,5 op 5
 

 

 

HTC Touch Diamond P3700
Qua looks zit de Touch Diamond op het goede spoor. De telefoon is een mooie, compacte verschijning (10,2 x 5,1 x 1,15 cm) met een groot scherm. Hoewel het scherm met zijn 2,8 inch niet supergroot is, toont het wel haarscherp 640 x 480 pixels. Ook de achterkant is het vermelden waard. De ontwerper van de Touch Diamond – die ook de Xbox 360 tekende – koos voor een hoekige in plaats van een gladde achterplaat. Vandaar ook de ‘Diamond’ in de productnaam, een verwijzing naar de vlakken van een diamant.

TouchFLO 3D is de naam van de interface, die verrijkt werd met driedimensionale elementen. Zo bladert u bijvoorbeeld door 3D-albumhoezen op de telefoon of kunt u in foto’s snuffelen door een snelle vingerbeweging te maken.

Maar waar de iPhone inzet op multitouch (bediening met meerdere vingers), kiest HTC voor een interface die in principe te bedienen is met één enkele vinger. U houdt de telefoon dus in één hand en met uw duim maakt u een snelle beweging om door de hoofdmenu’s te navigeren. De grootste kritiek is dat de Touch Diamond af en toe traag reageert, waardoor de ongeduldige gebruiker vaak een handeling herhaalt en prompt in het verkeerde menu terechtkomt. Positief is dat TouchFLO 3D meer is dan een likje verf bovenop Windows Mobile.

Hoewel de telefoon draait op Windows Mobile en u dus Internet Explorer zou verwachten, koos HTC voor Opera. Een verstandige keuze, want Opera Mobile is een veel betere browser dan de mobiele versie van IE.

De Touch Diamond in elk geval de duidelijke winnaar op het vlak van technische specificaties. We vermeldden al het uitstekende scherm, maar verder is er nog de goede ingebouwde 3,2 megapixelcamera die ook video kan opnemen, de FM-radio met RDS-ondersteuning en 4 GB flashgeheugen. Het is wel teleurstellend dat er geen sleuf is voor een geheugenkaartje. De Touch Diamond beschikt wel over een A-gps-ontvanger en wordt uitsluitend met Google Maps geleverd.
 

Prijs: 499 euro
Site: www.htc.com
Score: 4 op 5
 

 

 

Wie van de twee?
Dan rest ons nog de vraag: wat is de beste touchscreen telefoon? Een eenduidig antwoord kunnen we echter niet geven. Puur op basis van specificaties en design scoort de Touch Diamond zeer hoog. Het is een erg compacte telefoon, wat nog meer opvalt als u het toestel bovenop de veel grotere Apple iPhone legt. Die laatste heeft wel een groter scherm (met een lagere resolutie). Ondanks de goede pogingen van HTC is de interface van de iPhone gewoon beter. Niet alleen omdat die goed doordacht is, maar ook omdat hij (meestal) pijlsnel reageert. Overigens, een typisch probleem van touchscreen telefoons: ze worden vuil. Welke van de twee u ook koopt, de verkopers van Kleenex-doekjes zijn u alvast dankbaar.
 

Advertentie