Nieuws

Overheid en operatoren onderhandelen over stralingsnorm

De Brusselse overheid gaat opnieuw praten met drie gsm-operatoren over de verlaging van de stralingsnorm. Normaal wordt deze op 14 maart teruggebracht van 20,6 volt per meter naar 3 v/m. Proximus, Mobistar en Base zijn tegen die aanpassing, maar er lijkt nog ruimte voor discussie.

De drie operatoren planden vandaag een gezamenlijke persconferentie waar hun respectievelijke topmannen de beslissing van de Brusselse overheid zouden toelichten. Die presentatie werd echter vlak voor aanvang geannuleerd. "We hebben besloten om dit uit te stellen omdat we de vraag hebben gekregen om verder te praten", licht Mobistar-woordvoerster Patti Verdoodt toe.

Ook Belgacom bevestigt dat er opnieuw wordt gepraat. "Wij geven de voorkeur aan een constructieve oplossing met de overheid", zegt woordvoerder Haroun Fenaux. Of er toegevingen mogelijk zijn, is nog niet bekend.

De verlaging van de norm komt er volgens de operatoren op neer dat er meer masten nodig zijn en dat het delen van deze locaties daardoor moeilijker wordt. Een ander tegenargument is dat de huidige norm van 20,6 v/m al viermaal strenger is dan de aanbeveling van de Wereldgezondheidsorganisatie.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business