Google wil de Europese Commissie helpen met het bewijzen van haar antitrustaanklachten tegen Microsoft. Kern van die zaak is de bundeling van Internet Explorer met Windows, die slecht zou zijn voor de concurrentie op de browsermarkt. De zoekreus dient een verzoek in om ‘derde partij’ te zijn in de procedure. Derde partijen krijgen inzage in […]

Advertentie

Google wil de Europese Commissie helpen met het bewijzen van haar antitrustaanklachten tegen Microsoft. Kern van die zaak is de bundeling van Internet Explorer met Windows, die slecht zou zijn voor de concurrentie op de browsermarkt.

De zoekreus dient een verzoek in om ‘derde partij’ te zijn in de procedure. Derde partijen krijgen inzage in vertrouwelijke documenten die verband houden met de zaak. Ook mogen ze adviseren en bezwaren maken. Mozilla kreeg eerder al deze status toegekend. Mozilla en Google hebben beide een browser en zijn dus belanghebbenden, net als Opera. Laatstgenoemde heeft eind 2007 de hele zaak aangezwengeld met een klacht bij de EU.


Mobiele markt
"Google is van mening dat de browsermarkt nog steeds grotendeels oncompetitief is, wat innovatie voor gebruikers indamt", verklaart het bedrijf in een blog. "Dit komt doordat Internet Explorer is gekoppeld aan Microsofts dominante besturingssysteem, wat het een oneerlijk voordeel geeft ten opzichte van andere browsers."

Het bedrijf maakt een vergelijking met de mobiele markt. "Daar kan Microsoft Internet Explorer niet binden aan een dominant besturingssysteem, en zijn browser wordt derhalve veel minder gebruikt." Volgens Google heeft concurrentie op de browsermarkt tot dusver onder meer geleid tot innovaties zoals browsen met tabs, snellere downloads en functies voor privébrowsen.

Indexeringstool Vista
Dit is niet de eerste keer dat Google en Microsoft de degens kruisen vanwege vermeende concurrentievervalsing. In 2006 maakte Google zich zorgen over de koppeling van ingebedde webzoekfuncties in Windows Vista. Die zou het gebruik van Google Desktop ontmoedigen. Microsoft had geen zin in problemen met Amerikaanse toezichthouders en wijzigde de indexeringstool.

Ook heeft Google zich verzet tegen Microsofts mislukte bod tegen Yahoo.