Nieuws

Klein maar dapper

 

Eerder dit jaar riepen we de netbooks al uit tot één van de trends voor 2009. Die lichtgewichten zouden dit jaar ook op de zakelijke markt doorbreken. Na het succes van de Asus Eee pc vonden ook andere modellen hun weg naar de eindgebruiker. Onze collega’s van PC Magazine namen er een aantal, letterlijk, onder handen.

Het klassepaardje: Asus Eee pc 901
Het was Asus dat met de Eee pc de hele hype rond betaalbare mininotebooks op gang trok. Ondertussen is het gamma aan Eee pc’s enorm uitgebreid. De Eee pc 901 is uitgerust met een Intel Atom-processor, die draait aan 1,6 GHz en beschikt over een zescellige batterij. De identiek uitziende Eee pc 900 heeft een krachtigere, maar minder zuinige Intel Celeron-processor en een viercellige batterij. En dat zijn geen onbelangrijke verschillen, want de Eee pc 901 haalt volgens onze metingen onder Windows XP een fenomenale autonomie van maximaal 6,5 uur. Een absoluut record, en zo kent u meteen de grote meerwaarde van deze Eee pc ten opzichte van zijn concurrenten. Andere pluspunten zijn 802.11n, Bluetooth 2.0 en de aanwezigheid van extra software zoals Sun StarOffice 8 en MS Works (als u voor de Windows XP-versie kiest).

Maar er zijn ook nadelen. De Intel Atom is niet van de snelsten, en dat merken we vreemd genoeg vooral onder Linux, waar de schermopbouw duidelijk minder vlot verloopt dan onder Windows XP. De achillespees van de Eee pc 901 blijkt echter het toetsenbordje te zijn: dat rammelt langs alle kanten en de toetsen zijn zo klein dat foutloos typen bijna onmogelijk wordt. Maar dat is dan ook het enige wat we deze Eee pc kunnen aanwrijven.

Site: eeepc.asus.com
Prijs: 399 euro
Score: 4 op 5
 

De subtopper: MSI Wind U100
De Wind van MSI werd eerder al onder de merknaam ‘Medion’ verkocht via Aldi. Met zijn 10-inch scherm en albinobehuizing is de Wind alvast een knappe verschijning. De bouwkwaliteit is niet zo goed als die van de Asus, maar daar tegenover staat wel een uitstekend full-size toetsenbord. Een ander opmerkelijk verschil is de harde schijf: een klassieke 80 GB grote 2,5-inch schijf maakt de dienst uit. Dat is vooral een pluspunt als u de Wind naast surfmachine ook als mediaspeler wil inzetten. Het 10-inch ledverlichte lcd-scherm is van prima kwaliteit, maar biedt geen hogere resolutie dan dat van de Eee pc 901. U ziet dus evenveel informatie ondanks het grotere scherm. MSI levert de Wind standaard met een driecellige batterij, maar ons testtoestel was uitgerust met een zescellige variant. Na wat rekenwerk komen we uit op een autonomie van iets meer dan twee uur onder Windows XP, wat niet echt schitterend is. MSI zelf geeft 190 minuten op.

Site: www.msi-belgium.com / www.msi-netherlands.com
Prijs: 399 euro
Score: 3,5 op 5
 

 

 

De middenmoter: Acer Aspire One A110
Ook de Aspire One van Acer toont zich een echt hebbeding. Uniek hier is de combinatie van het 8,9-inch scherm met een full-size toetsenbord. U krijgt dus het typcomfort van de MSI Wind, in de form factor van de Asus Eee pc. Het feit dat de muisknoppen zich links en rechts van het touchpad bevinden, is wel even wennen. Ondanks de lage prijs zit er in de Aspire One toch een 1,6 GHz Atom-processor. Wel sneu dat die het moet stellen met slechts 512 MB RAM en een krappe flashschijf van 8 GB, die u met geheugenkaartjes dynamisch kunt uitbreiden. Het glossy beeldscherm was een van de scherpste en helderste van deze test, met dank aan de ledverlichting.

Het Linpus Linux-besturingssysteem, waarvan de interface en de applicaties helemaal door Acer werden aangepast, heeft soms wat moeite met de beperkte specificaties, al gaat surfen wel vlot. Wat de grafische omgeving betreft, is er nog werk aan de winkel: veel foutmeldingen zijn ronduit slecht vertaald en daardoor nauwelijks te begrijpen. Ook de updatefunctie werkt nog niet zoals het hoort. Aangezien onze autonomiebenchmark niet werkt onder Linux, kunnen we geen harde cijfers over de batterij voorleggen. Naar verwachting zouden de resultaten minstens in lijn moeten liggen met die van de MSI Wind, want ze beschikken allebei over een driecellige batterij. De variant met Windows XP beschikt over 1 GB RAM en een 120 GB HD, maar dat vertaalt zich ook in een flink hogere prijs.

Site: www.acer.be / www.acer.nl
Prijs: vanaf 299 euro (Linux-versie), 379 euro (Windows-versie)
Score: 3 op 5

De hekkensluiter: Nelson Iris 305
Uiterlijk doet de Iris 305 van Nelson sterk denken aan de eerste Asus Eee pc met 7-inch scherm, en ook qua prijs zitten ze in elkaars buurt. Maar een 7-inch scherm vinden wij net te klein om comfortabel te gebruiken. Hetzelfde geldt voor het toetsenbordje, dat wel steviger is dan dat van de Eee pc, maar waarop met tien vingers niet foutloos te werken valt. Ook het touchpad valt tegen door zijn miniformaat.

Opvallen doet de Nelson echter vooral omdat hij als enige is uitgerust met een Via C7-M processor van 1 GHz. Die draait Linpus Linux Lite uitstekend, al schakelt de ventilator wel iets te vaak in de hoogste versnelling met minutenlang extra decibels tot gevolg. Zo hoort het zeker niet, natuurlijk. Uit de prestatiecijfers die uit Geekbench 2 rollen, kunnen we besluiten dat de Via C7 een pak trager is dan de toch al niet flitsende Intel Atom.

Linpus Linux vinden we dan weer wel geslaagd, vooral omdat u kunt switchen tussen een simpele gebruikersinterface op basis van tabbladen en kleurrijke pictogrammen, en een meer klassieke werkomgeving op basis van Xfce 4. Volgens de fabrikant moet de viercellige batterij het 4,5 uur uithouden, en dat lijkt ons best haalbaar voor deze machine.

Site: www.nelson-computer.be
Prijs: 299 euro
Score: 2 op 5
 

 

Het buitenbeentje: Lenovo ThinkPad X200
Toegegeven, met een prijs van minstens 1.500 euro hoort de ThinkPad X200 niet thuis in de categorie van betaalbare mininotebooks. Afgezien van de prijs zijn de overeenkomsten met de andere mininotebooks echter wél overduidelijk. Zo ontbreekt een optisch station, en natuurlijk is ook de X200 een echte road warrior.

Hij heeft wel een uitstekend 12,1-inch scherm en een gewicht dat amper 150 gram boven dat van de MSI Wind zit. Een echte portable dus. Het legendarische IBM-toetsenbord bleef behouden, net als de verrassend handige g-knopsmuis. Misschien wel het grootste verschil met de goedkope mininotebooks is het Centrino 2-platform onder de motorkap. Zo toont de Core 2 Duo P8400 zich in Cinebench een factor 4 sneller dan de Atom N270. Wilt u meer doen dan surfen en kantoorapplicaties draaien, dan biedt de X200 alvast de nodige spierballen.

Wat autonomie betreft, breekt dit kleinood echter geen potten: het blijft steken op 158 minuten met de standaardbatterij. Daarbij moet wel opgemerkt worden dat ons testtoestel een sample was, en er dus nog verbetering te verwachten valt.

Site: www.lenovo.be
Prijs: vanaf 1.500 euro
Score: 3,5 op 5

De resultaten
De Eee pc 901 van Asus valt moeilijk te verslaan als u autonomie en draagbaarheid hoog in het vaandel draagt. Enkel jammer van het ondermaatse toetsenbord. Meer typcomfort en opslagcapaciteit krijgt u met de MSI Wind, maar die is ook groter en concurreert eerder met de aankomende Asus Eee pc 10000-series. De Aspire One van Acer overtuigt vooral dankzij een lage prijs en een uitstekend beeldscherm en toetsenbord. De Nelson Iris 305 blinkt niet uit in dit gezelschap en is dan ook moeilijk aan te prijzen. Heeft u onderweg meer processorkracht en typcomfort nodig, dan valt de ThinkPad X200 zeker te overwegen.
 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business