Eurojust, de juridische eenheid van de Europese Unie, wil onderzoeken of het technisch en wettelijk mogelijk is om VoIP-gesprekken af te luisteren. Internettelefonie wordt steeds vaker gebruikt door criminele organisaties, omdat dat moeilijker af te luisteren is dan een klassieke telefoonlijn. Vooral in Italië hebben criminelen de voordelen van internettelefonie ontdekt. Skype encrypteert zijn gesprekken, wat […]

Advertentie

Eurojust, de juridische eenheid van de Europese Unie, wil onderzoeken of het technisch en wettelijk mogelijk is om VoIP-gesprekken af te luisteren. Internettelefonie wordt steeds vaker gebruikt door criminele organisaties, omdat dat moeilijker af te luisteren is dan een klassieke telefoonlijn.

Vooral in Italië hebben criminelen de voordelen van internettelefonie ontdekt. Skype encrypteert zijn gesprekken, wat het zo goed als onmogelijk maakt om ze af te luisteren. Onlangs nog konden lokale ordediensten een verdachte afluisteren die zijn contactpersoon aanraadde om naar Skype over te schakelen om een drugdeal af te handelen.

Het VoIP-bedrijf heeft intussen aan onze collega’s van ZDNet UK al verklaard dat het in tegenstelling tot andere berichten wel degelijk wil meewerken als het wettelijk en technisch mogelijk is.

Essentieel tegen georganiseerde misdaad
“De mogelijkheid om internettelefonie te onderscheppen, wordt een essentieel middel in de strijd tegen de internationaal georganiseerde misdaad binnen en buiten Europa”, verklaart Carmen Manfredda. Zij is de Italiaanse afgevaardigde bij Eurojust en zal het onderzoek leiden.

Wel nuanceert de vrouw dat de doorsneegebruiker niets moet vrezen. “Het is niet onze bedoeling om gebruikers tegen te houden om van internettelefonie gebruik te maken. We willen enkel voorkomen dat criminelen Skype en andere systemen gebruiken om hun onwettige daden te organiseren.”

 

Advertentie