Nieuws

IDC voorspelt gouden jaren voor Europese netwerk- en securitymarkt

De Europese netwerk- en beveiligingsmarkt ondervindt weinig hinder van deze crisis. Zelfs nu blijft men een groei boven tien procent verwachten. Maar daarvoor moeten consumenten en bedrijven zich ook meer bewust worden van de gevaren. Dat wordt een opdracht voor leveranciers en voor de overheid, meent IDC.
 

Onderzoeksbureau IDC voerde vorig jaar een studie uit in opdracht van de Europese Commissie over de stand van zaken in de Europese netwerk- en beveiligingsmarkt. Daarbij werden zowel de leveranciers als de klanten onder de loep genomen. Eén van de opvallendste vaststellingen daarbij is dat bij sommige groepen een vals gevoel van veiligheid leeft. Met name bij de eindgebruikers (te weinig vertrouwen in hun beveiligingsoplissing) en bij bedrijven die weinig investeren (te veel vertrouwen in hun bestaande infrastructuur), leeft vaak een fout beeld over beveiliging.

Om dat te verhelpen, moeten zowel overheid als de leveranciers werk maken van een uitgebreide sensibilisering, zowel rechtstreeks als via de media. Zo krijgen de consumenten meer zicht op wat een beveiligingsoplossing precies voor hen kan doen. En krijgen (meestal kleinere) bedrijven die onvoldoende investeren in beveiliging hopelijk ook een beter zicht op de gaten in hun pantser en op de risico’s die daarmee gepaard gaan. “Recent werd berekend dat een beveiligingslek 150 euro kost per getroffen record. Als u bedenkt hoeveel records in uw bedrijf getroffen kunnen worden, krijgt u al een idee van de potentiële schade,” aldus Ilias Chantzos, een woordvoerder van Symantec, die gisteren bij de presentatie van de studie in Brussel aanwezig was.

Andere aanbevelingen van IDC ter verbetering van de Europese netwerk- en beveiligingsmarkt: het OEM-monopolie van Symantec en McAfee op zowat elke pc zou wat doorbroken moeten worden, Europese leveranciers moeten bijzondere aandacht besteden aan nieuwe beveiligingstrends zoals mobile security en security as a service, en ze moeten ook werken aan de gebruiksvriendelijkheid van de producten, want dat is volgens IDC één van de redenen dat beveiligingsoplossingen slechts schoorvoetend worden overwogen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business