Nieuws

Kritiek op steun Mozilla aan EU-antitrustzaak

De nieuwe antitrustzaak van de Europese Commissie tegen Microsoft oogst kritiek. En dat geldt ook voor Mozilla-voorzitster Mitchell Baker, die de Commissie haar hulp heeft aangeboden.

Volgens de Europese Commissie is de bundeling van Internet Explorer met Windows slecht voor de concurrentie tussen webbrowsers. Daarom is ze een nieuwe antitrustzaak gestart tegen Microsoft. Een van de aanleidingen is de klacht die Opera Software in december 2007 tegen Microsoft indiende.

Microsoft heeft tot medio maart om de aantijgingen van de Commissie te pareren. De zaak zou erop kunnen uitdraaien dat het bedrijf Windows moet gaan koppelen aan browsers van andere softwaremakers.

Dwaas
De EU handelt "dwaas", vindt William Page. Hij heeft een boek geschreven over de beruchte Amerikaanse antitrustzaak rond applicaties in Windows. "Ik zie niet in wat dit toevoegt aan het uiteindelijke vonnis in de Amerikaanse zaak", zei hij woensdag tegen Computerworld. "Pc-fabrikanten zijn nu al vrij om het meeste zichtbare bewijs van Internet Explorer te verwijderen, en om het even welke andere browser te installeren."

Maar zover hij weet, is er tot nu toe geen Windows-wederverkoper geweest die daadwerkelijk een tweede browser heeft geïnstalleerd. Volgens Page is zoiets vandaag de dag ook niet meer noodzakelijk. Dankzij snelle breedbandverbindingen is een alternatieve browser immers zo gedownload.

Onnodig
Bovendien denkt hij dat consumenten ervan profiteren wanneer een browser is opgenomen in het besturingssysteem. "Het zou dom zijn om van Microsoft te eisen dat het Internet Explorer verwijdert, en dan van gebruikers te vergen dat ze apart een browser installeren wanneer ze Windows voor het eerst gebruiken."

Ook de blog Techdirt vindt de antitrustzaak onnodig, omdat er "levendige en groeiende concurrentie" is op de browsermarkt. Firefox wint steeds meer marktaandeel, Apple is in de ring met Safari en Google introduceerde met Chrome een nieuwe speler.

Kritiek op Mozilla

Mitchell Baker, voorzitster van de Mozilla Foundation, is het echter roerend eens met de conclusies van de Europese Commissie. In een vorige week gepubliceerde blogpost biedt ze de Commissie haar advies aan. En die hulp is aangenomen, meldde een anonieme bron bij de Europese Commissie maandag.

Met haar initiatief oogst Baker kritiek op technologieblogs en -nieuwssites. Veel critici vinden het teleurstellend dat Mozilla nu gokt op overheidsinterventie. Ze zouden liever zien dat Mozilla Microsoft op eigen kracht bestrijdt, door meer gebruikers te winnen voor Firefox.

"Mozilla gaat hier geen vrienden mee maken, eerder vijanden", merkt ZDNet-blogger Adrian Kingsley-Hughes op. "Firefox is een perfect voorbeeld van het feit dat concurrentie niet wordt verlamd, aangezien het nu, volgens Mozilla, zo’n twintig procent marktaandeel heeft."

Ook Firefox-architect Mike Connor meent dat het succes van de openbron browser bewijst dat bundeling niet automatisch leidt tot marktaandeel – zeker naarmate gebruikers zich meer bewust zijn van alternatieven. "Het is gewoon zaak om een betere browser te bouwen dan Internet Explorer", zei hij tegen PC Pro. Volgens Connor is Opera gewoon te zwaar en gecompliceerd.

Hij zou niet staan te juichen wanneer het werkelijk uitdraait op een bundeling van Windows met alternatieve browsers. "Het zou een rare keuze zijn [bij installatie van Windows]", zei hij. "Er is daar geen goede gebruikersinterface voor."

Riskant
Ars Technica vindt Bakers inmenging zorgwekkend en twijfelachtig. Volgens de technologiesite zal uiteindelijk vanzelf wel een situatie ontstaan waarin consumenten kiezen voor software volgens het Mozilla-model. "Voor veel soorten software zal er uiteindelijk een moment komen waarop het simpelweg geen zin meer heeft om te proberen waarde te halen uit het meeverpakken ervan."

De website vindt het riskant om de markt gelijk te laten maken door de overheid. Soms ontstaan immers de grootste innovaties wanneer uitvinders zich voor uitdagingen gesteld zien.

Opensource Proportal snapt de overwegingen van de Mozilla Foundation echter wel. Om meer marktaandeel te krijgen, moet Firefox immers aandeel van Microsoft wegsnoepen. De concurrentie is al sterk genoeg, met Safari, Chrome en Opera op de markt. "Firefox heeft heel goede redenen om de EU ervan te overtuigen Microsoft te dwingen om Internet Explorer-code uit te schakelen."

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business