Mobistar en Telenet breiden hun samenwerking uit. Dat wil zeggen dat Telenet het mobiel netwerk van de gsm-operator mag gebruiken voor gesprekken en dataverkeer. Anderzijds kan Mobistar het glasvezelnetwerk van de kabelaar gebruiken om zijn netwerk te optimaliseren. Door de overeenkomst evolueert Telenet naar een volwaardige virtuele mobiele operator op het netwerk van Mobistar. Dat […]

Advertentie

Mobistar en Telenet breiden hun samenwerking uit. Dat wil zeggen dat Telenet het mobiel netwerk van de gsm-operator mag gebruiken voor gesprekken en dataverkeer. Anderzijds kan Mobistar het glasvezelnetwerk van de kabelaar gebruiken om zijn netwerk te optimaliseren.

Door de overeenkomst evolueert Telenet naar een volwaardige virtuele mobiele operator op het netwerk van Mobistar. Dat wil zeggen dat het zijn eigen MSC (mobile switching center) uitbouwt waarmee het zelf zijn mobiel dataverkeer kan regelen. "Met deze overeenkomst kunnen wij de markt voor mobiel internet verder dynamiseren", zegt Telenet-topman Duco Sickinghe.

Die uitspraak maakt meteen duidelijk waar het Mechelse kabelbedrijf op mikt: mobiel dataverkeer. Het is al langer bekend dat Telenet een grotere rol als gsm-operator wil spelen. De samenwerking, die voor minimaal drie jaar geldt, opent ook de deur voor geconvergeerde producten waarbij vaste en mobiele communicatie samenvloeien. Wat we concreet mogen verwachten, kunnen beide telecombedrijven op dit moment nog niet zeggen.

Wel kunnen we een gokje wagen door te kijken naar Belgacom. Dat stelde in november zijn mobiel internetaanbod voor, gekoppeld aan een ADSL-abonnement. Vandaag kondigde het bedrijf een abonnement aan dat vaste en mobiele telefonie combineert.

Quad-play
"Met deze stap kan Telenet op termijn de concurrentie over de hele lijn, de zogenaamde quad-play, volwaardig aangaan", zegt Sickinghe. "Het is ook een mogelijkheid om verdere stappen te zetten naar meer geavanceerde producten en diensten die door de toenemende convergentie tussen vaste en mobiele telefoon- en internettoepassingen mogelijk worden."

Mobistar wil op zijn beurt het glasvezelnetwerk van Telenet gebruiken om zijn eigen transmissienetwerk (de backhaul) te ondersteunen. "De verwachte groei van het mobiel dataverkeer zal meer vaste netwerkcapaciteit naar basisstations vragen, en Telenet zal die extra afwikkelingscapaciteit bieden”, aldus Benoit Scheen, bestuurder van Mobistar.

Dat Mobistar het netwerk van Telenet gebruikt, wil overigens niet zeggen dat die eerste voortaan zijn vaste internetaansluitingen via de kabel aanbiedt. Het gaat immers om het glasvezelnetwerk en niet om het volledige netwerk van Telenet.

Advertentie