Nieuws

Topman Microsoft waarschuwt kinderen

"Kinderen vinden chatten leuk en dat is het ook. Maar ze zijn zich niet voldoende bewust van de risico’s", meent Michael Kogeler, online manager van Microsoft Belux. Gisteren gaf hij les aan tien- en elfjarigen. "Ik zou dat vaker moeten doen."

Chatten doen ze bijna allemaal, de jongens en meisjes uit klas 5B van de Mater-Deischool in Sint-Pieters-Woluwe. Ze steken toch allemaal hun hand in de lucht als de Microsoft-lesgevers ernaar vragen. Sociale netwerksites zoals Netlog en Facebook kennen ze ook allemaal. Een handvol onder hen heeft er zelfs een profiel.

Webcam
De helft van de klas heeft thuis een webcam: om te communiceren met neven in Amerika, een tante in Congo of een vader die in het buitenland werkt. Hebben ze wel eens gechat met iemand die ze niet kenden?

"Ja hoor", zegt een wijsneus achteraan in de klas. "Ik klik altijd op namen die ik niet ken, omdat ik het leuk vind om nieuwe vrienden te maken." De gelegenheidslesgevers vinden dat geen goed idee. "Er zijn toch genoeg kinderen in de klas met wie je vriendjes kunt worden?"

Kogeler voegt eraan toe: "Het kan gebeuren dat onbekende mensen je om persoonlijke informatie vragen, of dingen zeggen of vragen die niet leuk zijn. Daar moet je niet op ingaan. Weten jullie dat je een internetvriend altijd kunt blokkeren of verwijderen?" Een jongen heeft het al eens gedaan: "Ik heb mijn zus geblokkeerd, want ze viel me altijd lastig met berichten die me niet interesseren."

Uit de kleren
"Het kan ook erger", zegt Kogeler. "Mensen kunnen je adres of je bankrekening vragen. Of ze kunnen je vragen om uit de kleren te gaan. Zelfs als vrienden dat vragen, doe je het beter niet. Als er een beeld of een foto van jou is gemaakt, kan dat verspreid worden zodat veel mensen het te zien krijgen. Geef toe, op straat trek je je kleren toch ook niet uit? Wel, het internet is net zoals de straat."

Twee adviezen blijft hij in deze les voortdurend herhalen, en het werkt: "We chatten alleen met…." En de klas vult aan: "… mensen die we zelf kennen." En als er iets gebeurt dat we niet leuk vinden? De klas kent na een paar voorzetten het antwoord wel: "Dan praten we erover met onze ouders."

Leeftijd
Van de voorgenomen slideshow komt niet veel terecht. De tien- en elfjarigen hebben vragen bij de vleet. Bijvoorbeeld: "Moeten we onze geboortedatum invullen als we een profiel aanmaken?" Beter niet, vinden de Microsoft-mensen. "Daar heeft niemand zaken mee. Onthou ook dat anderen zich jonger kunnen voordoen dan ze echt zijn."

Weer een hand in de lucht: "Ik ken iemand die elf is en zich op Facebook voordoet als iemand van 22." Het kan dus ook omgekeerd.

"Mijn ouders hebben iets op de computer waardoor ze kunnen zien wat ik op het internet heb gedaan", zegt een meisje. "Een goed idee", meent Kogeler. "Dat zouden meer ouders moeten doen. Ze kunnen dat doen met een programma dat gratis op het net te vinden is. Het is niet moeilijk." En dan volgt er nog een woordje uitleg over de internetpolitie, en de echte politie die mensen thuis gaat oppakken als ze via het internet kinderen lastigvallen, bijvoorbeeld.

Een slimmerd wil weten of de politie langskomt als je muziek van het internet haalt zonder ervoor te betalen. "Nou nee, niet onmiddellijk, maar dat betekent niet dat het oké is. Bij de bakker betaal je toch ook voor je brood. Waarom vraag je dat? Wil je je vrienden aangeven misschien?" "Nee," zegt de jongen, "Ik doe het zelf ook."

Geschokt
Kogeler is na afloop "een beetje geschokt". Waarom? "Ik had niet verwacht dat zo’n jonge kinderen al zo druk in de weer waren met het internet. Maar het is ergens ook logisch, want onze samenleving wordt meer en meer een online samenleving. Nog een generatie, en het internet zit op iedere gsm en dus ook in hun broekzak."

De manager van Microsoft ging gisteren, net als 70 van zijn werknemers, de baan op om kinderen te sensibiliseren. Ze kwamen in het totaal in 21 klassen. Dat gebeurde ter gelegenheid van Safer Internet Day. "We zouden dat vaker moeten doen. Wat mij betreft mag het elke dag Safer Internet Day zijn."

"We moeten de kinderen niet bang maken. Chatten is fun, en dat vinden zij ook, maar ze moeten zich wel bewust zijn van de risico’s. Wie leert fietsen, moet ook regels in acht nemen en voorzichtig zijn. En vooral: altijd goed nadenken in het verkeer, en dat moet je ook doen in het internetverkeer. Onmiddellijk klikken op al wie en al wat zich daar aandient, is uit den boze."

In samenwerking met De Standaard Online.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business