Nieuws

Agoria voorspelt verlies van tienduizend banen in technologie

Tienduizend banen zullen in 2009 in de Belgische technologische sector verdwijnen. Zo luidt de sombere voorspelling van Agoria, de federatie van de technologische industrie. Enkel ingrepen zoals tijdelijke werkloosheid voor bedienden kunnen volgens Agoria de pijn verzachten.

“Tot en met het derde kwartaal van 2008 ging het nog goed met onze sector,” aldus Frank Vandemarliere, chief economist van Agoria, “maar in het laatste kwartaal ging het plots snel achteruit.” Dat zou in 2009 leiden tot een vermindering van productie en diensten met vijf procent, en een bijbehorend banenverlies voor ongeveer 10.000 medewerkers.

Maar dat banenverlies zal zeker niet algemeen zijn, zo leerde Agoria uit een enquête bij ruim zeshonderd van haar leden. Meer dan een derde van de bedrijven (36%) verwachtte begin dit jaar zelfs een groei van het personeelsbestand. In de ICT-sector is dat cijfer zelfs nog hoger, want voor die sector verwacht Agoria slechts een half procent minder werknemers tegen het einde van het jaar, ver onder het gemiddelde van 3,3% voor de hele door Agoria gedekte sector. Concreet verwacht Agoria een nettobanenverlies van 350 in de "industriële ICT" (lees: ICT-producten) en zelfs een kleine toename in de ICT-dienstensector.

Niettemin heeft Agoria ook bij de ICT-bedrijven afgecheckt wat ze vinden van een ingreep als het mogelijk maken van tijdelijke werkloosheid voor bedienden om de crisis te bestrijden.

Ook zij bleken massaal (met ongeveer 80%) gewonnen voor dat voorstel. Die en andere ingrepen (onder andere investeringen in infrastructuur zoals netwerken en breedband, financiering van export) moeten het de bedrijven gemakkelijker maken om te overleven.

Maar zelfs zulke ingrepen blijven maar “pijnstillers”, om gedelegeerd bestuurder Paul Soete te citeren, als aan de basisvoorwaarde niet is voldaan: een stabilisering van de financiële sector. “En gezien de gebeurtenissen van de voorbije dagen, is het lang niet zeker wanneer we die mogen verwachten.” 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business