In de gehackte database van jobsite Monster.com zitten ook gegevens van Belgische en Nederlandse gebruikers. Enkele dagen nadat de moedersite tekst en uitleg plaatste, volgen nu ook Monster.be en Monsterboard.nl met een verwittiging. Meer info wil de jobsite echter niet geven. Het gaat onder meer om gebruikersaccounts, wachtwoorden, e-mailadressen, namen, telefoonnummers en geografische info. Omdat […]

Advertentie

In de gehackte database van jobsite Monster.com zitten ook gegevens van Belgische en Nederlandse gebruikers. Enkele dagen nadat de moedersite tekst en uitleg plaatste, volgen nu ook Monster.be en Monsterboard.nl met een verwittiging. Meer info wil de jobsite echter niet geven.

Het gaat onder meer om gebruikersaccounts, wachtwoorden, e-mailadressen, namen, telefoonnummers en geografische info. Omdat mensen vaak dezelfde inloggegevens gebruiken voor hun e-mailadres of andere persoonlijke webdiensten, is de kans groot dat de gegevens voor veel meer worden misbruikt dan het versturen van spam.

Geen informatie
De Belgische poot van Monster houdt intussen de lippen stijf op elkaar. Wereldwijd gaat het om datadiefstal van 4,5 miljoen mensen. Hoelang de Belgische gegevens toegankelijk waren, is dus niet bekend. Het nieuws wordt ook beperkt gehouden. Zo zijn gebruikers van de site nog steeds niet verwittigd, met uitzondering van een kleine vermelding op de site.

Opvallend is dat die Nederlandstalige melding gedateerd staat op 23 januari, net zoals op de Amerikaanse site. Dat terwijl de waarschuwing gisteren nog niet te bespeuren viel. Tijdens een eerdere geslaagde inbreuk anderhalf jaar geleden, vermeldde het bedrijf expliciet dat hoofdzakelijk Amerikaanse gegevens werden gestolen. Die nuancering wordt deze keer niet gemaakt.

Primitieve beveiliging
Analistenbureau Gartner is kritisch voor de monsterhack. "Dit kan enkel gebeuren als Monster een zeer primitief en slecht ontworpen systeem heeft", zegt vicepresident Jay Heiser. Al benadrukt de man meteen dat we dergelijke online diensten nooit als ‘veilig’ mogen aanzien. Om die reden raadt hij aan om elke gevoelige site van een ander wachtwoord te voorzien.

Advertentie