Nieuws

Samsung meldt eerste kwartaalverlies ooit

Samsung, ‘s werelds grootste producent van geheugenchips en platte tv’s, heeft vrijdag het eerste kwartaalverlies uit zijn geschiedenis gemeld. Het nieuws zorgde voor geschrokken reacties.

De Koreaanse elektronicagigant verloor in het vierde kwartaal 22,2 miljard won (circa 16,2 miljoen dollar). Het bedrijf wijt de terugval aan de gedaalde prijs van geheugen en LCD-schermen en een zwakke vraag vanwege de wereldwijde recessie. De verliezen zijn dubbel zo groot als analisten verwacht hadden.

Overbevoorrading
Samsungs geheugenchip-activiteiten zijn verantwoordelijk voor bijna zestig procent van het totale operationele verlies. Het bedrijf denkt dat de overbevoorrading op de geheugenmarkt waarschijnlijk nog de hele eerste helft van 2009 zal voortduren. Ook de tak van LCD-schermen draait verlies, volgens Samsung opnieuw vanwege overbevoorrading en een zwakke vraag.

Wel verkochten de Koreanen in 2008 ruim een vijfde meer mobiele telefoons dan in 2007 – kwartaalaantallen zijn niet bekend.

Sony
Donderdag voorspelde elektronicagigant Sony zijn eerste nettoverlies in veertien jaar tijd, over het hele jaar 2008. Het bedrijf wees ter verklaring op dezelfde omstandigheden als die waaronder concurrent Samsung gebukt gaat. Daarnaast rapporteerde LG een recordverlies en kondigde Panasonic stevige bezuinigingen aan. Het Nederlandse Philips meldt maandag een nettokwartaalverlies van 1,5 miljard euro.

"De wereldwijde economische teruggang heeft een negatief effect gehad op consumentenaankopen van elektronische goederen in het vierde kwartaal, normaal gezien een sterke periode voor elektronicabedrijven", verklaart Samsung.

Schok
De resultaten van Samsung zijn "een schok", zegt Peter Yu, analist bij BNP Paribas, aan Forbes. "Iedereen komt met veel slechtere resultaten naar buiten dan men had gedacht."

Samsung heeft tot dusver altijd winst gedraaid, ook wanneer het economisch gezien slechter ging in Azië, merkt ZDNet-blogger Larry Dignan op. "Het is niet verrassend wanneer Sony geld verliest. Maar als Samsung geld verliest, weet je dat het slecht gaat in techville."

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business