Nieuws

Vista Capable-rechtszaak kan Microsoft 8,52 miljard dollar kosten

Als Microsoft alle computers moet upgraden die onterecht een ‘Vista Capable’-sticker kregen, dan kan dat het bedrijf tussen de 3,92 en 8,52 miljard dollar kosten. Dat berekende Keith Leffler, een economisch expert die komt getuigen in de Vista-stickerzaak  in de Verenigde Staten.

In totaal gaat het om 19,4 miljoen computers die werden verkocht als ‘Vista Capable’. De collectieve rechtszaak werd aangespannen door consumenten die zich misleid voelen door het label. Microsoft deed dit om te voorkomen dat de computerverkoop tijdens de kerstperiode van 2006 zou stilvallen. In praktijk waren de bewuste computers echter te zwak om de veeleisende features van Vista te ondersteunen.

De berekening staat vermeld in documenten van de rechtbank die Computerworld kon inkijken. De econoom berekent zijn bedrag op het aantal pc’s die werden verkocht tussen april 2006, wanneer de campagne startte, tot de lancering van Vista in januari 2007. In totaal gaat het om 13,75 miljoen laptops en 5,65 miljoen desktop computers.

Volgens Computerworld concludeerde Leffler dat een volwaardige Vista-machine 1 gigabyte werkgeheugen moest hebben met een grafische kaart die de Aero-functie aankon. Voor desktops komt dit neer op maximum 155 dollar. Bij notebooks schat hij de kosten tussen de 245 en 590 dollar.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business