Het aantal .be-domeinnamen is het voorbije jaar opnieuw fors gestegen, met bijna zeventien procent. De teller staat momenteel op 866.263. Toch is de groei niet meer zo sterk als de afgelopen jaren, meldt de Belgische registrar DNS BE. "Het plafond is zeker nog niet bereikt, maar we merken wel dat de nettogroei minder hoog ligt […]

Advertentie

Het aantal .be-domeinnamen is het voorbije jaar opnieuw fors gestegen, met bijna zeventien procent. De teller staat momenteel op 866.263. Toch is de groei niet meer zo sterk als de afgelopen jaren, meldt de Belgische registrar DNS BE.

"Het plafond is zeker nog niet bereikt, maar we merken wel dat de nettogroei minder hoog ligt dan de vorige jaren", zegt directeur Marc Van Wesemael. Het aantal domeinnamen groeide in 2008 met 16,7 procent, terwijl de groei over 2007 nog 22 procent bedroeg. "Ook in 2009 verwachten we dat deze trend blijft voortzetten, zij het minder uitgesproken."

Particulieren
De bedrijven leggen nog steeds het gros van de domeinnamen vast, maar de interesse van particulieren groeit ieder jaar. In 2008 kwam ruim een kwart van de domeinnamen op naam te staan van privépersonen. Van Wesemael denkt dat dit het gevolg is van de verspreiding van internet en de aandacht voor IT en telecom in het onderwijs.

DNS BE verwacht dat deze trend zich de komende jaren doorzet. "Een .be kan snel en vlot geregistreerd worden en de prijs ligt opmerkelijk lager dan in andere Europese landen."

Vlamingen en Walen
Het overgrote merendeel van de domeinnamen (70 procent) wordt nog steeds door Belgen geregistreerd, en ook de regionale spreiding bleef in 2008 nagenoeg ongewijzigd. Van de domeinnamen die door Belgen geregistreerd werden, staat 69 procent op naam van Vlamingen en 17 procent op naam van Walen, terwijl de Brusselnaars de resterende 14 procent voor hun rekening nemen.

Uit de gegevens van DNS BE blijkt verder dat veertig procent van de domeinnamen wordt beheerd door de tien grootste geregistreerde agenten. De top vijf registreert meer dan een kwart van het totaal. Van die vijf grootste agenten zijn er slechts twee Belgisch.

Advertentie