Nieuws

Microsoft Windows Small Business Server 2008

Na de lancering van Windows Server 2008 was het een kwestie van tijd totdat Windows Small Business Server 2008 (SBS) zou volgen. De nieuwste versie van de server voor kleine ondernemingen maakt gebruik van dezelfde technologie als Windows Server 2008 en legt zeer veel nadruk op beheer van op afstand en een eenvoudige configuratie.

Aangezien SBS 2008 in essentie een aangepaste versies is van Windows Server 2008 betekent dit dat kleine ondernemingen hun voordeel kunnen doen met de herschreven netwerk-stack. In de praktijk betekent dit dat bureaubladen op afstand soepeler gaan lopen en de server beter in staat is om bij hoge druk het dataverkeer in goede banen te leiden.

We vermelden de bureaubladen op afstand met reden. In de vernieuwde welkomstpagina van een SBS krijgt de gebruiker keuze uit webmail, bestanden op afstand en naar een verbinding met de computer op afstand. Dat betekent dat het voor eindgebruikers eenvoudiger wordt om de voordelen van een VPN te benutten. Met de trend om meer thuis te werken is dit natuurlijk geen slechte keuze.

Beheerders
Voor beheerders wordt de configuratie vereenvoudigd. Met de Windows SBS Console krijgt u in één menu een volledig overzicht van gebruikers en taken op de server. U kunt via deze weg bijvoorbeeld eenvoudig een nieuwe gebruiker instellen en deze direct koppelen aan een nieuw aangeschafte of een bestaande computer in het bedrijf. Omdat taken vooraf gedefinieerd zijn, kunt u zo met een paar drukken op de knop zorgen dat de gebruiker opgenomen is in het domein, de juiste rechten heeft, voorzien is van een e-mailadres en een sterk wachtwoord heeft.

Aangezien veruit de meeste Small Business Servers draaien in kleine ondernemingen zonder eigen IT-afdeling is beheer van op afstand een essentiële functie. Alle ondersteuning die op afstand is uit te voeren bespaart de beheerder tijd en de ondernemingen daarom geld. De vernieuwde Server Manager bestaat uit op XML gebaseerde taken en is daarom eenvoudig aan te passen met nieuwe taken die de noodzakelijk zijn voor specifieke ondernemingen. Dat betekent dat beheerders veelvoorkomende oplossingen vooraf kunnen instellen en bij verzoek eenvoudig van op afstand kunnen uitvoeren.

Hardware
Nieuwe besturingssystemen van Microsoft stellen altijd hogere eisen aan de beschikbare hardware; SBS 2008 vormt hierop geen uitzondering. Het draait alleen nog op 64 bit-processors en eist dat er minimaal 4 GB geheugen in de machine beschikbaar is. Bij minder geheugen stopt de installatie. Ook moet de machine beschikken over een werkende internetverbinding. Dit laatste zal zeker in het begin voor serverbouwers problemen opleveren, aangezien stuurprogramma’s voor netwerkkaarten in servers nog niet allemaal ondersteund worden door SBS 2008.
 

SBS is ingesteld om maximaal 75 gebruikers en netwerkapparaten toe te laten; daarnaast is het niet mogelijk om de server te koppelen aan andere servers via het internet. Dit om te voorkomen dat SBS 2008-servers gebruikt worden in plaats van reguliere Windows Server 2008-servers. 

Naast een licentie voor het besturingssysteem dient u Client Access Licenses (CAL) aan te schaffen. Deze licenties koopt u per computer of per gebruikersnaam om specifieke functies op de server te benutten. Nieuw in de 2008-versie is dat u deze CAL’s nu per stuk kunt aanschaffen en niet langer per vijf in huis moet halen.

Standard en Premium
SBS kent twee versies: Standard en Premium. In Standard zit Exchange 2007, Sharepoint Services 3.0, Server Update Services 3.0, Forefront Security for Exchange Server, Live Onecare for Server en Integration with Office Live Small Business ingebouwd. De Premium-versie breidt dit aanbod uit met de Microsoft SQL Server 2008 for Small Business-databank. Bij een Premium-versie zitten daarnaast standaard vijf CAL’s.

Om af te ronden, bevat de Premium-editie van SBS 2008 twee serverlicenties. Het idee is dat ondernemingen met een Premium-editie behoefte hebben aan een extra server om specifieke applicaties op te draaien. Daarbij is het bijvoorbeeld mogelijk om één server als mailserver in te stellen en een tweede server voor de overige taken van SBS 2008. U dient er wel rekening mee te houden dat deze twee servers op dezelfde locatie staan, aangezien ze niet via het internet met elkaar verbonden kunnen worden.

Doorgroeien
Bedrijven die te groot worden voor SBS 2008 kunnen met deze nieuwe versie eenvoudiger doorgroeien. Waar voorheen een directe overstap naar Windows Server 2008 nodig was als de limieten bereikt werden, is met de introductie van SBS 2008 ook Essential Business Server 2008 op de markt gekomen. Dit product biedt ruimte aan meer gebruikers dan SBS, maar heeft nog wel enkele limieten zoals de blokkade om servers via het internet met elkaar te verbinden.

Microsoft Windows Small Business Server 2008
Prijs: max. 1.000 euro (Standard Edition) (januari 2009)

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business