Nieuws

Amendementen voor nog goedkopere Europese telecom

Europa wil internationale telefoongesprekken, sms-berichten en datatrafiek goedkoper maken, en lanceerde daarvoor al wat voorstellen. Een Europees parlementslid dient nu een aantal amendementen in die nog verder gaan. Ze wil de roamingkost voor voicemail afschaffen en datatrafiek per kilobyte tariferen.

Op 23 september vorig jaar lanceerde Eurocommissaris Viviane Reding een wetsvoorstel waardoor internationale sms’en maximaal 11 cent mogen kosten. Ook internationaal gebruik van mobiele data moest goedkoper en zou maximaal een euro per megabyte gaan kosten.

Nieuw voorstel gaat verder

Volgens Adina-Iona Valean, een Roemeens liberaal parlementslid, mag het nog een stapje verder gaan. Zij diende een amendement in op Redings wetsvoorstellen, die het onder meer verbieden om nog roamingkosten aan te rekenen op voicemailberichten. In sommige gevallen werd een buitenlander binnen Europa extra aangerekend wanneer de voicemail werd geraadpleegd. Dat zou niet meer mogen, volgens Valean.

Ook wil het parlementslid dat dataroaming niet gefactureerd wordt per megabyte, maar wel per kilobyte. Een kilobyte zou dan 0,001 euro mogen kosten. Dat is uiteindelijk even veel als het voorgestelde 1 euro per megabyte, maar wanneer het gaat om kleinere datapaketten, zoals e-mails, maakt zo’n tarifering wel een verschil.

Het kabinet van commissaris Reding is opgetogen met het voorstel. “De Europese Commissie verwelkomt het constructieve voorstel van parlementslid Valean,” stelt Redings woordvoerder Mina Andreeva, “We zijn het voorstel nu nauwkeurig aan het bestuderen.”

Professionele gebruikers akkoord

Beltug, de vereniging van professionele telecomgebruikers, kan zich ook vinden in de voorstellen. “De 1 euro per megabyte is al een hele grote stap, met verstrekkende gevolgen voor de mobiele operatoren.,” klinkt het bij directeur Danielle Jacobs, “Dat gerealiseerd krijgen vinden wij al een hele prestatie.”

Maar het idee van Valean zou nog beter zijn, volgens Jacobs: “Een aanpak per KB is interessanter om een aantal redenen, bijvoorbeeld voor machine-to-machine communicaties of e-mail. Zo werkt een Blackberry bijvoorbeeld met kleine pakketjes.”

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business