De Canadese telecomfabrikant Nortel vraagt in eigen land en in de VS het zogenaamde Chapter 11 aan. Dat wil zeggen dat het bescherming vraagt tegen zijn schuldeisers. De bedoeling is dat het bedrijf zo kan herstructureren. Ook in Europa, het Midden-Oosten en Afrika wil Nortel soortgelijke bescherming aanvragen. Nortel, dat al in 1895 werd opgericht, […]

Advertentie

De Canadese telecomfabrikant Nortel vraagt in eigen land en in de VS het zogenaamde Chapter 11 aan. Dat wil zeggen dat het bescherming vraagt tegen zijn schuldeisers. De bedoeling is dat het bedrijf zo kan herstructureren. Ook in Europa, het Midden-Oosten en Afrika wil Nortel soortgelijke bescherming aanvragen.

Nortel, dat al in 1895 werd opgericht, verwacht dat de dagdagelijkse activiteiten gewoon blijven doorgaan. De herstructurering die het bedrijf nu wil doorvoeren is echter een verlengstuk van de hervormingen die al sinds 2005 aan de gang zijn. In 2000 had het bedrijf nog een marktwaarde van 250 miljard dollar, vandaag blijft daar nog maar 275 miljoen dollar van over.

Zware intresten
“Nortel moet voor eens en voor altijd een gezonde financiële basis krijgen”, verklaarde president en CEO Mike Zafirovski gisteren. De voornaamste financiële zorg van het moment is echter de 3,8 miljard dollar aan uitstaande bedrijfsobligaties die de Wall Street Journal vandaag meldt. Hierover zou het bedrijf deze week 107 miljoen dollar intrest moeten betalen.

De dochterbedrijven van Nortel in Azië, de Caraïben en Latijns-Amerika vallen niet onder Chapter 11. Het gaat hier onder meer over LG Nortel en Nortel Government Solutions. Voor deze bedrijven verandert niets.

Mobistar
Nortel heeft als leverancier van telecomapparatuur ook klanten in België, waaronder Mobistar. Aan De Tijd wist Mobistar echter te zeggen dat de situatie bij het Canadese bedrijf op korte termijn geen impact heeft. De operator blijft wel de situatie volgen.

Advertentie