Nieuws

Vlaamse diensten gezinszorg moeten elektronisch communiceren

Vesta, een Vlaams project voor gegevensuitwisseling met het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid, is vanaf dit jaar verplicht voor de diensten voor gezinszorg. Toch zal pas binnen een tweetal maanden bekend zijn of het systeem degelijk werkt.

Met Vesta kunnen diensten voor gezinszorg, zoals het OCMW en het Wit-Gele Kruis, hun subsidiegegevens elektronisch versturen naar een centrale databank waar het Vlaams Agentschap de gegevens controleert en de subsidies berekent. Er zijn zo’n 128 erkende diensten die jaarlijks 80.000 gebruikers bereiken. Tweede voordeel is dat de gegevens over geholpen gebruikers verwerkt kunnen worden tot beleidsinformatie.

Het systeem Vesta was al sinds 15 oktober beschikbaar, maar het gebruik ervan is pas sinds begin 2009 verplicht. Volgens Vesta zelf zijn alle diensten voor gezinszorg klaar om het systeem te gebruiken. Maar de diensten kunnen pas vanaf februari gegevens over de prestaties van januari doorsturen. Pas vanaf mei weet het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid of Vesta naar behoren werkt.

Vesta bestaat uit een aantal webdiensten en een webinterface voor het raadplegen van de informatie. Door webdiensten te gebruiken, streeft het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid platformonafhankelijkheid en eenvoudige integratie met bestaande toepassingen na. In Vesta worden vier soorten gegevens bewaard: de info over de dienst zelf, de werknemers van de dienst, de individuele gebruikers en de geleverde diensten.

Er is minder dan een jaar aan Vesta gewerkt. In maart en april 2008 werden de technische specificaties voor de webdiensten bekendgemaakt aan softwareleveranciers en aan de diensten voor gezinszorg. In juni 2008 zijn dan twee diensten voor gezinszorg als pilootproject gestart. Oorspronkelijk zouden zij alle webservices testen, waarna de andere diensten ook gewoon konden aansluiten. Dat bleek niet haalbaar, dus koos men ervoor om de webservices stapsgewijs uit te rollen. Als de piloten een webdienst hadden getest, kon iedereen die gebruiken.
 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business