Nieuws

IE verliest flink terrein op Firefox

Internet Explorer heeft het afgelopen jaar flink marktaandeel moeten afstaan aan Firefox. Mozilla heeft nu meer dan een vijfde van de browsermarkt in handen, terwijl de Microsoft-browser voor het eerst onder de grens van zeventig procent valt.

Uit een jaaroverzicht van marktonderzoeker Net Applications blijkt dat Firefox in 2008 vrijwel elke maand gebruikers afsnoepte van Internet Explorer. Aan het begin van het jaar surfte net iets meer dan driekwart van de surfers met de Redmond-software; in december was dat percentage gedaald tot 68 procent.

Mozilla maakte begin november vorig jaar bekend dat Firefox wereldwijd de grens van twintig procent marktaandeel had overschreden. Net Applications onderschrijft dat en becijfert dat de openbron browser nu iets meer dan 21 procent van de markt in handen heeft.

Safari profiteert mee
Ook Safari profiteert van het verval van IE: het startte in 2008 nog met een marktaandeel net onder de zes procent, en sloot het jaar af met iets minder dan acht procent. Daarmee is de Apple-software koning van de achtervolgers. Chrome kan nog geen vuist maken: het heeft ruim één procent van de markt in handen. De browser van Google schiet wel Opera voorbij, dat met 0,71 marktaandeel nauwelijks winst boekt.

Net Applications plaatst de kanttekening dat de feestdagen die statistieken kunnen vertekenen, omdat thuisgebruikers vaker met IE-concurrenten surfen dan zakelijke gebruikers.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business