Nieuws

Geruchten over ontslagen bij Microsoft

Microsoft gaat in januari over tot het ontslaan van personeel. Dat beweert Mini-Microsoft, een doorgaans goed ingelichte blog van een anonieme Microsoft-werknemer. In België zijn er nog geen plannen om mensen de laan uit te sturen.

De blogger beroept zich op een reeks mails die hij ontving van collega’s. Daarin wordt gewag gemaakt van afvloeiingen. Microsoft heeft officieel nog niets gezegd over ontslagen.

Resultaten
Mini-Microsoft speculeert dat Microsoft het nieuws pas brengt op 15 januari. Even later in de maand presenteert het softwarebedrijf zijn kwartaalresultaten.

Het is afwachten of de Microsoft-resultaten de impact van de economische recessie zullen voelen. Sommige analisten verwachten dat het softwarebedrijf er niet aan zal ontsnappen en een bescheiden groei voorlegt, in plaats van de beloofde zeven tot tien procent.

Op de blog zijn veel persoonlijke anekdotes te lezen van Microsoft-werknemers. Daardoor is het moeilijk om zicht te krijgen op de schaal van de mogelijke ontslagen, en in welke afdelingen ze vallen. Ook zouden minder presterende werknemers aangemoedigd zijn om binnen zes weken ander werk te vinden op een andere afdeling.

België
In België zijn er voorlopig ook geen concrete herstructureringsplannen, meldt woordvoerder Edward Claessens. Een ‘hiring freeze’ is er wel, en doorheen de onderneming worden budgetten kritisch bekeken, maar vooralsnog heeft dit geen impact op het personeelsbestand. 

"Maar dit kan dus wel veranderen op 15 januari," erkent Claessens, "op dat moment worden de vooruitzichten voor het komende halfjaar besproken en kunnen dus nieuwe ingrepen aangekondigd worden."

Keizerrijk
Mini-Microsoft van zijn kant is wel te vinden voor een (verstandige) herstructurering, maar vreest nu voor een weinig doordachte ontslagronde. De blogger is al jaren voorstander van het wegsnijden van overbodig personeel, ook op topniveau. Vooral sommige managers en kaderleden zijn het mikpunt van zijn kritiek, omdat ze zonder nadenken te veel mensen en materiaal zouden hebben vergaard. Er moet minder "empire-building" komen, luidt de mantra van Mini-Microsoft, en meer aandacht voor de wensen van klanten.

Gezonde zet
Ook een analist van investeringsbank Oppenheimer & Co vindt het tijd voor een afslanking van Microsoft. "Een vermindering van tien procent van het personeel zou hard zijn voor de betrokkenen, maar we geloven dat het een gezonde zet is voor het bedrijf. Het zou helpen bij de rationalisatie van de tienduizenden werknemers die in de voorbije jaren zijn aangeworven", aldus Brad Reback in een rapport dat door de krant Seattle Post-Intelligencer wordt geciteerd.

Wereldwijd werken er bij Microsoft bijna 95.000 mensen.

Met een bijdrage van Stef Gyssels.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business