In tijden van economische crisis kan het doorverkopen van ongebruikte softwarelicenties helpen om kosten te besparen of extra inkomsten te genereren. Toch is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Zo is er volgens een rapport van Forrester maar weinig medewerking van de distributeurs die schermen met licentiebeperkingen. Hoewel die vaak niet geldig zijn onder de Europese […]

Advertentie

In tijden van economische crisis kan het doorverkopen van ongebruikte softwarelicenties helpen om kosten te besparen of extra inkomsten te genereren. Toch is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Zo is er volgens een rapport van Forrester maar weinig medewerking van de distributeurs die schermen met licentiebeperkingen. Hoewel die vaak niet geldig zijn onder de Europese wetgeving.

De software-industrie legt zijn klanten veel beperkingen op. Ze rekenen kosten aan voor onderhoud en defecten en zorgen voor een gecontroleerde verspreiding. Zo mag u ongebruikte software niet zomaar verder verkopen, waardoor de koper vaak niet meer is dan een gebruiker.

Duitsland heeft de actiefste markt als het gaat om het doorverkopen van overbodige (zakelijke) softwarelicenties. Zelfs de regelgevers en een aantal rechtbanken hebben al uitspraken gedaan in het voordeel van de doorverkoper. In België kon de marktonderzoeker vooralsnog geen verkopers van zakelijke tweedehandssoftware vinden, maar het sluit niet uit dat de trend zich stilaan over heel Europa verspreidt. Al denkt het bedrijf niet dat dat het zakelijk model van de softwaredistributeurs zal schaden.

Contracten doorverkopen
In het rapport somt de marktonderzoeker een aantal situaties op waarbij het bijna onmogelijk is om niet te betalen voor het onderhoud van niet-gebruikte producten. Mede daarom breekt het bedrijf een lans voor meer flexibiliteit om de relatie tussen klanten en softwareleveranciers te verbeteren.

Zelf stelde het twee jaar geleden al een soort bill of rights op met 36 rechten die klanten van softwareverkopers kunnen afdingen. Een daarvan is het recht om software en de bijbehorende diensten te kunnen doorverkopen aan een bereide koper. Daarbij verhuizen ook de contracten, waardoor de leverancier in principe evenveel inkomsten krijgt.