Nieuws

Duizend werknemers weg bij ASML

Circa duizend werknemers van chipmachinegigant ASML in het Nederlandse Veldhoven moeten vertrekken. De marktleider in lithografiesystemen voor de chipindustrie heeft te kampen met een ernstige inzakking van de vraag.

"Nooit eerder hebben we zo’n scherpe en plotselinge afname gezien van de vraag naar lithografiesystemen", zegt directeur Eric Meurice. Volgens hem is de oorzaak een mix van factoren: de gedaalde vraag naar chips, de zwakke prijs van geheugen en het verminderde kapitaal van afnemers. 

Veel minder omzet
Niet alleen komt de omzet in het laatste kwartaal van 2008 zo’n dertig miljoen euro lager uit dan voorspeld, ook is er sprake van een sterke daling in nieuwe orders. Als gevolg daarvan wordt slechts tussen 180 en 250 miljoen euro omzet verwacht over de eerste drie maanden van 2009. Ten opzichte van het huidige kwartaal is dat ruim de helft minder.

Duizend banen
Om kosten te besparen, verkleint ASML zijn leger werknemers met meer dan tien procent. Dat komt neer op zo’n duizend personen. De pijn zal het meest voelbaar zijn op de hoofdvestiging in Veldhoven in Noord-Brabant, de fabriek in Connecticut en de opleidingsinstantie in Arizona. Laatstgenoemde locatie wordt zelfs geheel gesloten.

Volgens woordvoerster Jojanneke Strijbos moeten in Veldhoven zevenhonderd mensen vertrekken. "Dit zijn alleen flexwerkers, die niet in dienst zijn van ASML maar via detacheringsbureaus of grote softwarehuizen bij ons werken", zegt ze tegen ZDNet. Om gedwongen ontslagen te voorkomen voor de ASML-medewerkers die wél in vaste dienst zijn, neemt het bedrijf deel aan het Nederlandse overheidsprogramma voor tijdelijke werktijdverkorting. Dat houdt in dat werknemers voor die periode een rijksuitkering kunnen aanvragen.

Ook sluit het bedrijf de productiefaciliteiten in totaal vier weken, gedurende de eerste helft van 2009. Er wordt flink bezuinigd op allerlei kosten, en salarisverhogingen zitten er niet meer in.

Consumentenvraag
ASML is voor zijn welvaren afhankelijk van de halfgeleidermarkt. En die verwacht over het huidige kwartaal de eerste omzetdaling sinds 2001, maakte The Semiconductor Industry Association vorige maand bekend. In 2009 zal de omzet waarschijnlijk nog eens met 5,6 procent afnemen, om pas in 2010 weer te gaan groeien. De reden is de teruglopende consumentenvraag naar elektronische producten.

Twee jaar geleden groeiden de bomen nog tot in de hemel bij ASML. De markt voor lithografiesystemen was in 2006 met 34 procent gegroeid, met een recordjaaromzet voor ASML tot gevolg. Het bedrijf maakte de bouw van een nieuwe fabriek bekend en zocht naarstig naar honderden nieuwe werknemers. Ook een jaar later kon ASML een recordomzet melden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business