In tijden van schaarste hebben Java-professionals de projecten voor het uitkiezen en kunnen ze hoge tarieven aanrekenen. Maar hoe zit dat, nu de meeste budgetten wellicht zullen krimpen? Wij vroegen het, ter gelegenheid van de Belgische Java-hoogmis Devoxx, aan een rekruteringsbureau en een freelancer. Computer Futures is één van de grootste ICT-rekruteringsbureaus in Europa. […]


 

In tijden van schaarste hebben Java-professionals de projecten voor het uitkiezen en kunnen ze hoge tarieven aanrekenen. Maar hoe zit dat, nu de meeste budgetten wellicht zullen krimpen? Wij vroegen het, ter gelegenheid van de Belgische Java-hoogmis Devoxx, aan een rekruteringsbureau en een freelancer.

Computer Futures is één van de grootste ICT-rekruteringsbureaus in Europa. Peter Voorneveld, salesmanager van de Belgische contractafdeling: "In België zijn 13.263 kandidaten met een Java-profiel geregistreerd. Zestig procent daarvan zijn echte Java-specialisten, waarvan 3.600 freelance Java-professionals zijn."


Roel Van der Paal is zo’n freelanceprofessional: "Ik ben gespecialiseerd in Java, J2EE, open source en IBM Websphere. Ik werk liever als freelancer. Dat is financieel interessanter en je kan je eigen businessideeën uitwerken."

Flexibiliteit
Computer Futures merkt dat de markt aan het veranderen is. Voorneveld: "Langs rekruteerderskant voelen we dat de markt krapper wordt. Steeds meer bedrijven wachten af voor ze nog mensen aanwerven. Maar aan de kant van de contractors merken we net meer aanvragen. Als de ‘headcount’ niet mag groeien, wenden bedrijven zich vaker tot freelancers omdat dat voor de nodige flexibiliteit zorgt." Van der Paal verwacht niet dat het tekort aan ervaren Java-professionals snel zal veranderen: "Er studeren maar weinig nieuwe Java-specialisten af. Ik geloof ook dat werkgevers zullen kiezen voor de flexibiliteit van freelanceprofessionals. Ze zijn gemakkelijk te rekruteren en te ontslaan."

Tarieven
De behoefte aan freelanceprofessionals mag dan nog groeien, de tijd van de exorbitante tarieven is definitief voorbij. "Momenteel zien we op de Belgische markt een instroom van contracten uit het Verenigd Koninkrijk. Die kandidaten zijn 50 à 75 procent goedkoper dan de Belgische contractors," vertelt Voorneveld, "Dus het is nu niet echt verstandig om een hoger tarief aan te rekenen." Voorneveld verwacht begin volgend jaar een ontslaggolf in de consultancy business: "Die professionals kunnen we ook verwachten op de contractorsmarkt. Daarenboven is eenvoudig Java-werk vlot aan te leren, dus kunnen we ervan uitgaan dat herscholingspakketten vaak ook Java zullen bevatten."

Van der Paal is optimistisch: "Uiteindelijk zullen we misschien met lagere tarieven moeten leren leven, maar dat is het zowat." En uit het verleden hebben we geleerd dat ervaren professionals in hooggespecialiseerde nichemarkten altijd werk vinden.