De Free Software Foundation (FSF) heeft Cisco Systems voor de rechter gedaagd omdat het routers uitrust met aangepaste openbron software en weigert de broncode openbaar te maken. Het bedrijf gebruikt al jaren firmware in zijn Linksys-routers die onder de GNU General Public License (GPL) valt. Eén van de voorwaarden om die programma’s te mogen gebruiken […]

Advertentie

De Free Software Foundation (FSF) heeft Cisco Systems voor de rechter gedaagd omdat het routers uitrust met aangepaste openbron software en weigert de broncode openbaar te maken.

Het bedrijf gebruikt al jaren firmware in zijn Linksys-routers die onder de GNU General Public License (GPL) valt. Eén van de voorwaarden om die programma’s te mogen gebruiken en aanpassen, is de vrijgave van de broncode. Klanten klagen voortdurend dat Cisco die informatie in veel gevallen achterhoudt en meestal alleen verouderde code op zijn site heeft staan.

FSF, dat in 1985 werd opgericht om de vrije distributie en aanpassing van software aan te moedigen, probeert al vijf jaar om Cisco zijn leven te doen beteren. De organisatie ziet echter nog altijd geen resultaat en stapt daarom voor het eerst in haar bestaan naar de rechter.

“We zijn er altijd in geslaagd om bedrijven waar we mee werkten zover te krijgen dat ze aan hun verplichtingen voldoen,” zegt FSF-medewerker Brett Smith in een verklaring, “Maar aan het einde van de rit zijn we ook bereid om de legale actie te ondernemen die nodig is om te verzekeren dat gebruikers de rechten hebben die onze licenties garanderen.”

Advertentie