Nieuws

Schoonheidswedstrijd voor Belgische Wimax-licenties

De ministerraad heeft gisteren de voorwaarden voor de toekenning van zes licenties voor vaste en mobiele telecomdiensten vastgelegd. De zes worden verdeeld op basis van een schoonheidswedstrijd. Dat wil zeggen dat de licenties niet automatisch naar de hoogste bieder, maar naar het beste project gaan. De prijs van de licentie zal ook lager liggen voor operatoren die meer investeringen doen.

Het gaat om vier licenties op de 3,5 GHz-band en twee op 10 GHz. Die eerste vier zijn geschikt voor Wimax breedbanddiensten, de overige twee dienen voor datadiensten op de zakelijke markt. De frequenties zijn vrijgekomen omdat de VRT is gestopt met het uitzenden van analoge televisie over de ether. Al was de keuze voor een bestemming niet zo eenvoudig. Zo wou de Vlaamse overheid de vrije ruimte gebruiken voor digitale televisie, waar de federale voor draadloos internet kiest.

In een interview met IT Professional liet minister Van Quickenborne eind november al verstaan dat hij voorstander was van een schoonheidswedstrijd en ook nu benadrukt hij het belang van de frequenties: “Met deze licenties breken we de markt open en zorgen we voor een nieuwe dynamiek.” De wedstrijd zelf wordt in het voorjaar van 2009 georganiseerd door het BIPT.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business