Nieuws

Google Chrome gumt bètalabel uit

Slechts drie maanden nadat Google Chrome op het toneel verschijnt, vinden zijn ontwikkelaars het tijd om het bètalabel van de browser af te halen. Het maakt de weg vrij voor een frontale aanval op Internet Explorer via de bundeling met computers in de winkel.

Anders Sandholm van het Europese ontwikkelteam vertelde dinsdagmiddag dat de prestaties en stabiliteit van de Google-browser inmiddels goed genoeg zijn om het bètalabel te verwijderen. Hij zegt dat Chrome inmiddels 10 miljoen gebruikers in 200 verschillende landen heeft en dat het Google de afgelopen maanden vooral te doen was om hun voornaamste klachten op te lossen.

“We nemen Google Chrome uit de bèta, omdat het er klaar voor is”, zegt Sandholm. Volgens de Deen zijn problemen met het bekijken van video in de browser opgelost en is de nieuwe bookmarkbeheerder nu in staat om grote aantallen webfavorieten simpel te importeren en exporteren. Hij zegt dat de definitieve versie alle functies heeft gebundeld die te maken hebben met privacy, zodat gebruikers snel hun voorkeuren kunnen instellen.

Sneller en sneller
Sandholm is vooral enthousiast over de prestaties van Chrome, dat volgens de programmeur “alleen maar sneller en sneller wordt". Hij beweert dat V8, de in Denemarken ontwikkelde Javascript-motor, vijftig procent sneller is dan tijdens zijn introductie en 1,4 maal beter scoort in de Sunspider-benchmarktest. Dit zou betekenen dat de browser opnieuw een voorsprong neemt op Firefox, dat begin volgend jaar een nieuwe 3.1-versie uitbrengt met de Javascript-versneller Tracemonkey.

"We kijken vooruit naar de lancering van de nieuwe Mozilla-browser, omdat een van onze doelen met Chrome was om meer en snellere innovatie in de browserwereld aan te moedigen", aldus Sandholm.

Mac- en Linux-versies
De nadruk ligt nu op de ontwikkeling van een versie voor Mac en Linux en een extensieplatform dat  al aanwezig is in Mozilla-browsers als Firefox, Seamonkey en Flock. Sandholm belooft ook dat een autovulfunctie en ondersteuning voor RSS snel hun intrede doen.

Hij zegt dat er nog geen definitieve plannen zijn om Chrome te koppelen met OEM-computers, maar dat er zeker beweging is in die richting. “We zijn geïnteresseerd in wereldwijde distrbutie.”

Bestaande Chrome-gebruikers krijgen de komende dagen een automatische update voor de definitieve versie. Wie de stabiele browser wil uitproberen, kan hier terecht.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business