Nieuws

Kaspersky beveiligt pc's met virtualisatie

Kaspersky Lab voegt een functie toe aan zijn Internet Security-antivirussoftware waarmee eindgebruikers nieuwe applicaties eerst een tijd lang kunnen draaien in een veilige, geïsoleerde omgeving (sandbox). Dit zei Nikolay Grebennikov, vicepresident reseach & development bij het bedrijf, gisteren tegen ZDNet. 

De volgende versie van Kaspersky Internet Security wordt voor zover bekend het eerste antiviruspakket waarin volledige virtualisatie op applicatieniveau geïntegreerd is. Een gebruiker kan de functie bijvoorbeeld gebruiken om een nieuwe versie van een instant messaging-client veilig uit te testen, licht Grebennikov toe.

"Als er een Trojan in de applicatie verscholen zit, kan deze geen toegang krijgen tot het besturingssysteem." De bewegingsvrijheid van de malware blijft immers beperkt tot de beveiligde sandbox.

USB-sticks
Naast deze virtualisatiefunctie krijgt het antiviruspakket nieuwe detectiemodules en wordt ‘heuristische scanning’, om kwalijke onbekende applicaties te onderscheppen, verder ontwikkeld. Ook zet Kaspersky Lab in op een voorzichtiger omgang in met apparaten als USB-sticks en mobiele telefoons. Het bedrijf  zal de nieuwe software na de Cebit-beurs in maart 2009 voorstellen, verwacht Grebennikov.

Oplossingen voor virtualisatie op applicatieniveau zijn niet nieuw. Programma’s zoals Sandboxie en Bufferzone bieden dit bijvoorbeeld aan. Maar voor zover bekend is er nog geen antivirussuite verschenen die deze functie integreert, zegt security-evangelist Eddy Willems van Kaspersky Lab. "Het is werkelijk innovatief, zeker in combinatie met de andere nieuwe technologieën in het pakket."

Witte lijst
Hij doelt op het flinke aantal aanvullingen dat Kaspersky Lab dit jaar introduceerde in de huidige versie van zijn beveiligingssoftware voor consumenten. Het belangrijkste aspect is dat de software niet meer alleen zwarte lijsten hanteert om bekende malware te blokkeren. Er is nu ook een witte lijst van bekende veilige applicaties die worden toegestaan.

Informatie over de resterende, onbekende applicaties verzamelt Kaspersky via zijn gemeenschap van gebruikers. Op basis van een lijst van gevaarlijke operaties worden vervolgens bepaalde verdachte handelingen door bepaalde applicaties geblokkeerd. "Nieuwe malware kan daardoor zijn werk niet doen", aldus Grebennikov. Gebruikers die stuiten op een verdacht bestand, krijgen via internet zowat realtime bijstand van Kaspersky Lab.

Een andere vernieuwing in het huidige pakket is een virtueel toetsenbord om keyloggers de pas af te snijden en veilig te kunnen inloggen. Ook introduceert Kaspersky Lab een ‘kwetsbaarheidscanner’. Deze controleert de pc op lekke programma’s en biedt meteen een updatemogelijkheid.
 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business