Nieuws

Intel maakt 32 nm minilaptop-processor

Uit een recente planning van Intel blijkt dat de chipfabrikant tegen 2010 werkt aan Medfield. Dat is een processor op een 32 nanometer-architectuur die een aantal onderdelen op de chip integreert. De bewuste roadmap wordt uit de doeken gedaan in een rapport van investeringsbank UBS Securities.

Nog voor de Medfield er is, plant Intel in 2009 de Pineview-processor. Al is het onduidelijk of er naast de 45 nm (zoals de Atom) ook een exemplaar op 32 nm wordt gemaakt. Van die chip is al een tijdje bekend dat het de grafische kern en de geheugencontroller integreert. Medfield bouwt daar duidelijk op verder

Die laatste integreert immers ook de grafische chip en geheugencontroller en maakt de stap naar 32 nm. Daarbovenop worden ook multimediafuncties en de I/O (Input/Output) geïntegreerd op de chip. Voor de geheugencontroller zagen we dat al bij de Core i7, maar de I/O (de communicatie tussen verschillende computeronderdelen) werd tot nu toe steeds op een aparte chip gezet.

HD-video op minilaptop
Het rapport kijkt eveneens naar de evolutie van minilaptops en komt daarbij tot de logische conclusie dat netbooks evolueren van lichte internetmachines naar multimediatoestellen die ook HD-video afspelen. Daarnaast blijft er een uitgebreid aanbod van communicatietechnologieën zoals WiMax en 3G. Voor andere mogelijkheden denkt het rapport vooral aan aanraakschermen en een gps-functie.

Met een bijdrage van Brooke Crothers.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business