Nieuws

Meer verkopen maar minder inkomsten op de servermarkt

De servermarkt groeide in het derde kwartaal van dit jaar met 4,4 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Toch zorgen die cijfers voor 5,4 procent minder inkomsten. Dat berekende onderzoeksbureau Gartner in zijn meest recente rapport.

“Wat we zien is dat grotere aankopen in het Unix-gebied worden uitgesteld,” zegt Jeffrey Hewitt, research vicepresident bij Gartner, “Tegelijkertijd zijn de X86-servers erin geslaagd hun verkoopsaantallen te stimuleren, maar door gemiddeld lagere verkoopsprijzen zakken ook voor dat servertype de inkomsten weg.”

IBM verdient het meeste
De terugslag is bij de vijf grote serverfabrikanten te merken. Allemaal hebben ze voor het afgelopen kwartaal minder inkomsten, al slagen IBM en HP er met respectievelijk 30,3 en 29,3 procent wel in om (financieel gezien) meer marktaandeel te veroveren. Bij Dell bleef dat percentage stabiel op 11,8, terwijl Fujitsu/Fujitsu-Siemens zakte van 5 naar 4,8 procent.

Als we kijken naar het aantal verkochte servers, dan ligt ieders marktaandeel enigszins anders. Met 724.024 stuks bezit Hewlett-Packard maar liefst 31,2 procent van de markt (11,4 procent groei). Dell volgt met 500.470 servers op 21,6 procent en IBM houdt het op 308.524 verkochte eenheden wat hen een marktaandeel van 13,3 procent oplevert.

Sun Microsystems en Fujitsu/Fujitsu-Siemens sluiten de top vijf. Zij wisten in het derde kwartaal van dit jaar respectievelijk 81.522 en 73.578 units te verschepen, wat hen een marktaandeel van 3,5 en 3,2 procent oplevert.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business