Nieuws

Zeven nadelen van laptops op een rij

De verkoop van de draagbare pc of laptop steekt intussen die van de desktop, zijn oudere broer, naar de kroon. Wat niet wil zeggen dat de draagbare computer geen nadelen meer heeft.

1) Beveiliging
Toen een douanier een paar jaar geleden de bekende MIT-professor Nicholas Negroponte verzocht de waarde van zijn draagbare computer in te vullen, schreef de man: 10 miljoen dollar. Gefronste wenkbrauwen bij de beamte, maar de boodschap was luid en duidelijk: de opgeslagen informatie is veel meer waard dan het toestel zelf.

Meteen ook een vervelende kwestie voor uw bedrijf en management. Want laptops bevatten niet alleen veel vertrouwelijke bedrijfsdata, ze worden ook vaak gestolen of raken snel verloren. Alleen al in Londense taxi’s blijven er elk jaar tienduizend liggen. Veel werknemers zien hun bedrijfslaptop bovendien als een halve thuiscomputer. Ze verwaarlozen de beveiliging en installeren er naar hartelust eigen spullen op.

2) Levensduur
Niet alleen het management, maar ook de IT-afdeling heeft zo haar reserves. Laptops laten het sneller afweten dan een gewone desktop, vooral (en paradoxaal genoeg) bij de regelmatige reiziger. Bovendien zijn ze lastiger te herstellen.

3) Batterij
Essentieel is dat u met een laptop kunt werken zonder aansluiting op het stroomnet. Probleem is dat een doorsnee toestel, ondanks de beloftes en aankondigingen van leveranciers,  zonder herladen hooguit vier blijft werken en meestal zelfs minder. In die tijd is uw vliegtuig de oceaan nog niet over.

4) Teveel randanimatie
Om de werktijd tijdens uw vlucht wat te verlengen, kunt u een extra batterij meenemen op uw trektocht. Maar dan komen we meteen terecht bij een ander nadeel: de vele randapparatuur, die u mee moet sleuren voor energie, opslag, connectiviteit of bescherming van uw laptop. Denk maar aan die veel te grote adapter/stroomkabel die telkens mee gaat.

5) Kiezen is verliezen
Een draagbare pc is altijd een afweging tussen vermogen en draagbaarheid, tussen een groot scherm en een licht toestel. Maar kiezen is verliezen. Een krachtpatser vreet uw batterij leeg. Is hij zuinig, dan niet krachtig genoeg.

6) Overuren
Een van de grootste voordelen van de laptop keert al snel als een boemerang terug. Want juist omdat u er overal mee kunt werken, houdt het werk nooit op. Ere wie ere toekomt: de laptop heeft in belangrijke mate bijgedragen aan de doorbraak van het mobiele kantoor. Maar ook aan het tijdperk waarin we met z’n allen altijd aan het werk zijn.

7) Te heet
Een laptop op je schoot of lap is niet altijd een pretje. Sommige toestellen worden zo heet, dat vrouwelijke gebruikers zelfs moeten opletten dat ze geen gat in hun nylons branden. En bij mannen komt, zo wisten wetenschappers onlangs te melden, zelfs hun vruchtbaarheid in het gedrang.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business