Nieuws

Economische crisis treft vooral schoolverlaters

 

Nu er stilaan consensus over bestaat dat er naast een financiële ook een economische crisis welig tiert, begint de ICT-jobmarkt de gevolgen te voelen. Openstaande vacatures worden geschrapt en minder werkkrachten worden vervangen. De nieuwe generatie IT’ers lijkt het voornaamste slachtoffer te zijn van de huidige malaise.

Op Salons Lesjeudis.com, een ICT-jobbeurs in de Anderlechtse Kelders van Curghem, was de impact duidelijk te merken. De aanwezige IT-bedrijven hebben uiteraard nog een hoop vacatures openstaan, maar dat zijn er toch merkbaar minder dan een tijdje geleden.

Op de stand van Logica viel op te tekenen dat er dit jaar zo’n 120 mensen worden gezocht. Vorig jaar waren dat er nog meer, zo werd verduidelijkt, en voor 2009 ziet het er soberder uit. Dan zouden er nog maar 100 mensen nodig zijn. "De cijfers liggen lager door de marktevolutie van de laatste maanden", verduidelijkt Anne Mahaux.

Ook bij Sogeti valt hetzelfde geluid te horen. Daar worden dit jaar in België 150 mensen gezocht. "Vorig jaar was het een beetje hetzelfde," weet Nathalie Nicolas, "Maar voor volgend jaar zal het ook wat minder zijn."

Vooral vervangingen bij Belgacom
Ook Belgacom is van plan om minder mensen aan te nemen of te vervangen. "In april stonden er nog 200 vacatures open bij Telindus," weet Marc van der Weyer, "Nu zijn dat er nog 70, dus dat is toch een heel verschil. Ze gaan nu zelf op de rem staan." Van der Weyer beklemtoont dat Telindus vooral met langetermijncontracten werkt, wat de schade zou beperken. Zo verwijst hij naar het netwerk van Fortis dat door Telindus wordt geleverd of naar het Vlaamse outsourcingscontract dat Telindus samen met EDS binnenhaalde. "Maar er zal wel wat business verloren zijn gegaan", klinkt het toch.

Telindus zou echter een speciaal geval zijn. De moeizame integratie in de Belgacomgroep duurt ondertussen al 3 jaar en dat maakt de mensen onzeker. "Er is geen aangroei van het aantal IT’ers bij Telindus," vertelt van der Weyer, "Want er zijn erg veel vervangingen door die integratie. Mensen zijn onzeker en vertrekken. Als headhunters op zoek zijn naar IT’ers, dan komen ze eerst naar Telindus."

Maar ook binnen de hele Belgacomgroep zijn er plots minder werkkrachten nodig. "In het begin van het jaar zochten we nog 850 profielen," verduidelijkt Youri Lahouari, "Nu zijn dat er nog 650, een vermindering van 25 procent."

 

Young professionals grootste slachtoffer
De grootste slachtoffers van de krimpende cijfers lijken de schoolverlaters te zijn, de young professionals. IT-bedrijven hebben duidelijk geen zin om tijd en geld te investeren in dure opleidingen en verkiezen werkkrachten die onmiddellijk inzetbaar zijn. En ook de bedrijfswagens van de starters zijn ondertussen goedkopere modellen geworden.

"Wij zoeken nu minder young professionals," zegt Mahaux op de stand van Logica, "Momenteel hebben we meer mensen met ervaring nodig." Ook bij Sogeti vinden groentjes minder gemakkelijk een job. "We zoeken onmiddellijk inzetbare mensen," aldus Nicolas, "We stoppen niet met rekruteren, maar we zijn de laatste maanden wel selectiever geworden."

Ook Isabel gaat mee in het verhaal. "We zijn op zoek naar allerlei profielen, maar we willen toch vooral ervaren mensen", weet Isabelle Decoster. "En ook CSC is vooral op zoek naar senior profielen", stelt Charlotte Debeuf.

Vreemde eend in de bijt is echter Belgacom, waar de lat duidelijk minder hoog ligt. "Bij ons is het net omgekeerd," stelt Lahouari, "Wij zijn vooral op zoek naar jonge mensen, want die zijn goedkoper." Ervaren personeel is duidelijk te duur. "Het wordt moeilijk om ervaren mensen genoeg te bieden", klinkt het. En de overnames zitten daar ook voor iets tussen. "Als je een overname doet, dan krijg je er onmiddellijk een hoop senior profielen bij", aldus nog Lahouari.
En hoog liggen de eisen niet. Vroeger moest je bijvoorbeeld drietalig zijn, dat is nu niet meer het geval. "Beheers je één taal en je wilt werken? Begin dan maar", klinkt het.

Verschillende profielen
Het lijkt dat zowat alle ICT’ers op hun beide oren kunnen slapen, want de profielen die worden gezocht zijn zeer uiteenlopend. "Mensen met SAP-kennis zijn zeer gewenst, maar ook Microsoft en Java zijn gegeerd", vertelt men bij Logica. Sogeti is op zoek naar applicatie-ontwikkelaars, businessanalisten en supportprofielen. En bij Telindus zijn Cisco-profielen erg gegeerd. "Sinds Dimension Data een tijdje geleden een hele hoop volk bij ons heeft weggetrokken", klinkt het. Maar ook VoIP en security staan hoog op het verlanglijstje.

Er valt dus wel degelijk een impact te merken van de crisis op de ICT-jobmarkt. Maar er is een lichtpuntje aan het einde van de tunnel. De economische crisis zou er wel eens voor kunnen zorgen dat ICT-vacatures vlugger worden ingevuld, denkt Isabelle Decoster van Isabel. "Misschien krijgen we wel een grotere instroom doordat er meer mensen op de arbeidsmarkt terechtkomen."

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business