Nieuws

Digitale EU-bibliotheek donderdag van start

Europeana, de Europese online bibliotheek, opent donderdag de deuren. Dat heeft Eurocommissaris voor de Informatiemaatschappij en Media Viviane Reding gisteren gezegd op het cultureel-economisch Forum d’Avignon.

Bij de lancering op 20 november zullen er in totaal twee miljoen culturele items in 21 talen digitaal raadpleegbaar zijn. Het aanbod varieert van schilderijen en manuscripten tot partituren, boeken en andere voorwerpen.

Momenteel is nog maar één procent van de nationale en Europese bibliotheken gedigitaliseerd, maar de ambities zijn groot. Tegen 2012 moet dat aantal tot vier procent groeien. Daarvoor heeft Europa in totaal bijna 120 miljoen euro vrijgemaakt, 69 miljoen daarvan gaat naar de bibliotheken om meer te kunnen digitaliseren. De overige vijftig dienen om de toegang tot het online platform te verbeteren.

Samenwerking
Om dat digitaliseren te versnellen, is het trouwens niet uitgesloten dat Europeana met privébedrijven zal samenwerken. Alleen al voor de digitalisering van vijf miljoen boeken is er zo’n 225 miljoen euro nodig. Om die reden stelde de Europese Commissie afgelopen zomer al voor dat bibliotheken met bedrijven zouden samenwerken om de slagkracht van het project te vergroten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business