Nieuws

Sodiwe toont nieuwe kant van Kender Thijssen

 

Wie Kender Thijssen zegt, denkt in eerste instantie aan verhuur en leasing van computermateriaal. Bij sociaal secretariaat Sodiwe ontwikkelde het bedrijf echter een complete ICT-infrastructuur die een voortdurende datatoegang en continuïteit moet verzekeren. Een nieuwe aanpak die bij Sodiwe erg in de smaak valt.

Sodiwe is een erkend sociaal secretariaat dat bedrijven een totaaloplossing biedt op het vlak van personeelsadministratie. Tot vorig jaar behoorde het tot de groep Neutra, samen met Multipen, Eunomia, het Boerenfront en het Vlaamse Neutraal Ziekenfonds. Die groep is nu ontbonden, maar de vijf onafhankelijke organisaties werken nog wel samen.

Het hoofdkwartier van Sodiwe zetelt in Mechelen. Verder zijn er ook nog vier vestigingen in Herent, Wommelgem, Roeselare en Houthalen. In het totaal verzorgen een vijftigtal medewerkers de personeelsadministratie van ruim 3.500 werkgevers. Daaronder valt bijvoorbeeld de verplichte aansluitingen bij RSZ, fiscus en fondsen alsook alle noodzakelijke documenten zoals arbeidscontracten en arbeidsreglementen.

In Mechelen, waar een dertigtal mensen werken, zit ook de centrale ICT-afdeling die via VPN-verbindingen over het internet communiceert met de bijkantoren en de klanten. "Leased lines hebben we overboord gegooid, alles loopt nu over het internet," zegt ICT-manager Herman Hermans, "We hebben wel voor een ontdubbeling gezorgd met zowel kabel als SDSL. De automatische omschakeling tussen beide waarborgt de bedrijfszekerheid. Continuïteit is voor ons namelijk erg belangrijk omdat onze klanten – de werkgevers – via onze infrastructuur de sociale gegevens en de loongegevens van hun onderneming beheren."

Fysieke scheiding
Om die continuïteit te kunnen garanderen, ging Sodiwe een jaar of vijf geleden op zoek naar een partner om een grondige vernieuwing van de ICT-infrastructuur door te voeren. Hermans: "Toen onze vorige leverancier Totale wegviel, kwam ik via via bij Kender Thijssen terecht. Zij hielpen ons een jaar uit de nood met een voorlopige oplossing. Daarna zijn we rond de tafel gaan zitten om een volledig concept uit te werken. En daar is onze huidige infrastructuur uit voortgevloeid, die bestaat uit twee fysiek gescheiden webservers, de dubbele internetaansluiting, twee hard- en twee software firewalls, een Citrix-farm, twee gescheiden SAN’s en een file-, mail- en SQL-server, telkens in cluster op hoofd- en nevenlocatie."

 

De tweede, ontdubbelde site staat achter de hoofdzetel in Mechelen, is verbonden via glasvezel en heeft een aparte stroomtoevoer, inclusief een dieselgenerator. "Ik heb wel het concept op papier gezet, maar de hele infrastructuur is verder ontwikkeld en geïmplementeerd door Kender Thijssen," beklemtoont Hermans, "De hele roll-out heeft zowat een jaar in beslag genomen, ook al omdat wij evenzeer thuiswerkers aangesloten hebben als een aantal klanten die rechtstreeks op ons systeem werken, bijvoorbeeld OVAM en Eldi. Zij kunnen hun lonen op ons systeem voorbereiden en ze dan hier laten berekenen. Later wordt alles terug naar hun systeem gestuurd zodat zij hun loonbrieven zelf kunnen afdrukken. Vroeger gebeurde dat via fax of post, wat al gauw enkele dagen in beslag nam. Nu wordt alles ‘s morgens doorgegeven en ‘s namiddags hebben de klanten hun lonen al. En ze zijn er honderd procent zeker van dat alles correct is, want het is door een erkend looncentrum uitgevoerd."

Zelfs dubbele schermen
Kender Thijssen heeft ook voor een volledig beveiligde omgeving gezorgd, want thuiswerkers, mobiele werkers en klanten loggen in met een digipass. Opmerkelijk is ook wel dat alle medewerkers van Sodiwe over twee computerschermen beschikken. "Onze mensen zaten voortdurend te switchen tussen Prisma, onze loonberekeningstoepassing en Outlook-mails of het dossierbeheer," legt Herman Hermans uit, "Vandaar dat wij op twee flatscreens zijn overgeschakeld. Dat heeft het werk in aanzienlijke mate versneld en vergemakkelijkt."

In samenwerking met Allgeier heeft Kender Thijssen voor Sodiwe ook een document managementsysteem opgezet dat de stapels papieren archieven heeft weggewerkt en beheerbaar gemaakt. "Dat is eigenlijk typerend voor de manier waarop we met Kender Thijssen samenwerken," zegt Hermans, "Als ik een idee heb, bel ik hen om te overleggen en samen naar een oplossing te zoeken. Stellen ze vast dat ze de juiste kennis niet in eigen huis hebben, dan zoeken ze partners die wel over die specialisatie beschikken, zoals in het geval van Allgeier."

Met Citrix
Samen met Kender Thijssen is Hermans intussen al enkele nieuwe stappen aan het voorbereiden. "De eerste wordt een overstap naar Terminal Server, in eerste instantie voor de bijkantoren die nu toch al met Citrix op hun PC werken – voor hen zal de stap niet zo groot zijn. En we zijn nu ook aan het onderzoeken welke voordelen virtualisatie ons kan opleveren, of we eventueel kostenbesparingen kunnen realiseren door Citrix XenServer toe te passen op blade servers. En we kijken ook naar Linux voor onze webservers omwille van de stabiliteit", aldus Herman Hermans.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business