Nieuws

Energie voor koeling van 50 naar 15 procent

Bijna alle datacenters verspillen massa’s elektriciteit aan inefficiënte airconditioning. Zelfs in kleine datacenters kan de verspilde energie oplopen tot 1 miljoen killowattuur per jaar.

Gartner verzamelde 11 tips om het verbruik voor koeling terug te dringen. Geen enkele van de maatregelen gaat echt over IT, bijvoorbeeld virtualisatie. Zo is de eerste maatregel bijvoorbeeld ‘gaten dichtstoppen’. Op die manier blijft de koude lucht onder de verhoogde vloer beter gescheiden van de warme lucht die uit de servers komt. En een betere scheiding is energie-efficiënter.

Een soortgelijke maatregel is ‘panelen installeren waar er geen machines in de racks zitten’. Zo is de luchtstroom beter verdeeld en wordt er weer geen koude en warme lucht gemengd. In hetzelfde rijtje past ook ‘het gebruik van koude en warme gangen’, een principe dat al vrij algemeen aanvaard is in de datacenterwereld.

Nog een simpele maatregel is ‘het verhogen van de temperatuur in het datacenter’. Zo zouden temperaturen tot 26 graden nog werkbaar zijn. Al raadt Gartner wel aan om de temperatuur maar stap voor stap te verhogen. Zelfs een verhoging tot 24 graden zou al helpen aan het energieverbruik.

De maatregel die in onze contreien wel het voordeligst lijkt, is het gebruik van free air cooling. Bij ons is het zo vaak koud dat er behoorlijk wat dagen gekoeld kan worden met buitenlucht of met water uit de omgeving.

Het lijstje van overblijvende maatregelen omvat: betere coördinatie tussen de koelingsapparaten, betere ondervloerse luchtstroom door kabels weg te halen, losse sensoren installeren en de gegevens handmatig interpreteren, ventilators en pompen met variabele snelheid installeren en modulaire in-row of in-rack koeling.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business