Nieuws

Test-Aankoop vernietigend over overname Scarlet

De goedkeuring van de overname van Scarlet door Belgacom kan op wisselende reacties rekenen. Vooral Test-Aankoop laat zich vernietigend uit over de voorwaarden die de Raad voor de Mededinging aan Belgacom oplegt.

Onze redactie kon de reactie inkijken die de consumentenorganisatie een dikke maand geleden overmaakte aan de Raad. Daarin zegt Test-Aankoop dat de overname allesbehalve positief is voor de concurrentie in ons land. Ook over de toegevingen “Beperkt Belgacom zich tot enkele cosmetische ingrepen”, klinkt het.

Marktaandeel van 94 procent
Dat verzet komt er deels door het gigantisch marktaandeel dat Belgacom al heeft. De consumentenorganisatie baseert zich daarvoor op cijfers van de ISPA en gegevens die Belgacom eind 2007 (vlak voor de overname) publiceerde. Die stellen dat het bedrijf 49,37 procent van de markt bediende voor breedbandinternet. Dat loopt zelfs op tot 70 à 82 procent als we enkel met de ADSL-markt rekening houden.

Door de overname verkrijgt Belgacom een marktaandeel voor internet van 56 procent. Als we enkel rekening houden met de ADSL-markt, dan stijgt dat zelfs tot 81 à 94 procent.

Ook Belgacom-netwerk afsplitsen
Test-Aankoop heeft de Raad gevraagd om de overname niet goed te keuren. Enkel wanneer het volledige netwerk van Belgacom wordt verkocht en uitgebaat door een onafhankelijke beheerder, is de overname van Scarlet voor de organisatie enigszins aanvaardbaar.

“In feite gaat het om een versterking van de machtspositie van Belgacom voor retail en wholesale”, reageert David Wiame van Test-Aankoop. Dat het glasvezelnetwerk van Scarlet moet worden verkocht, vindt hij maar een hypothetische voorwaarde. Wie heeft er immers zin om een markt te betreden die wordt beheerst door twee dominante spelers.

Dommel: goedkopere wholesale
Bij andere betrokken partijen zijn de reacties iets gematigder. “We zijn blij dat de onzekerheid eindelijk achter de rug is”, zegt Sandra Schevenels, medeoprichter van Dommel.

De Limburgse provider verwacht zelfs een prijsdaling voor wholesale (de prijs die Belgacom andere providers aanrekent voor het gebruik van het netwerk). “Dommel.com is immers niet bereid om nog langer dertig tot veertig procent hogere tarieven dan de concurrentie op het Scarlet-netwerk te blijven betalen.”

TIK, de vereniging van Telecom- en Internetklanten, laat weten dat de verkoop van het Scarlet-netwerk een vereiste was voor hen. De organisatie hoopt dat de verkoop zorgt voor een nieuwe derde grote speler op de markt.

Bij Telenet blijft het voorlopig stil als we polsen naar een reactie. De kabelaar geeft geen commentaar op de goedkeuring. Geheel onverwacht is dat niet. Belgacom mag dan wel een zeer dominante speler zijn op de DSL-markt, Telenet blijft vooralsnog de monopolist op de Vlaamse kabel.

Wie wil kopen?
Eén van de hamvragen blijft echter wie er kandidaat is om het glasvezelnetwerk van Scarlet te kopen. Telenet is alvast uitgesloten, omdat een kabelbedrijf niet actief mag zijn op het DSL-netwerk en omgekeerd. Een buitenlandse speler lijkt daarom een realistische optie.

Dat zou bijvoorbeeld Tele2 kunnen zijn. Die telecomoperator is een dochterbedrijf van het Nederlandse KPN, van wie Scarlet destijds het netwerk kocht. In een korte reactie laat het bedrijf echter weten dat het nog niet weet of het kandidaat is om een grotere rol te spelen in het Belgische telecomlandschap.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business