Windows 7 en Windows 7 Server kunnen tot 256 processors ondersteunen. Dat is nodig als de volgende versie van het besturingssysteem vlot wil werken op multicores en parallelle servers. Chief Engineering Steven Sinofsky gaf tijdens de presentatie van de pre-beta van Windows 7 op PDC al aan dat het besturingssysteem tot 256 cores kan ondersteunen. Mark […]

Advertentie

Windows 7 en Windows 7 Server kunnen tot 256 processors ondersteunen. Dat is nodig als de volgende versie van het besturingssysteem vlot wil werken op multicores en parallelle servers.

Chief Engineering Steven Sinofsky gaf tijdens de presentatie van de pre-beta van Windows 7 op PDC al aan dat het besturingssysteem tot 256 cores kan ondersteunen. Mark Russinovich, een van Microsofts beste softwareontwikkelaars geeft nu meer details over hoe dat in zijn werk gaat.

Om computers met een hoog aantal processors vlot te laten werken, moest Microsoft het dispatcher lock aanpassen. Aanvankelijk was de status van een thread beperkt tot draaien of wachten. Door de aanpassing is er nu een soort pre-wachttijd ingevoerd. Daardoor kunnen multithread applicaties vlotter overweg met multicore- en parallelle systemen. Een meer gedetailleerde uitleg doet Russinovich in een video op Channel 9 van Microsofts Developer Network.

Geen Windows Mobile 7, wel 6.5
De smartphoneversie van Windows moet het intussen zonder lucky number seven stellen. Sanjay Jha, hoofd van Motorola’s mobiele afdeling, liet tijdens de bekendmaking van hun kwartaalresultaten verstaan dat er eerst nog een versie 6.5 verschijnt voor Windows Mobile 7. Veel details zijn er echter nog niet bekend, al speculeren sommigen over een verschijningsdatum in de tweede helft van 2009.

Met een bijdrage van CNet.

Advertentie