Nieuws

ICANN bant Estlandse TLD-beheerder

Het .ee topleveldomein (TLD) van Estland zit vanaf 12 november zonder beheerder. ICANN, de overkoepelende organisatie voor TLD’s, heeft zijn overeenkomst met EstDomains geschrapt, dat is de lokale tegenhanger van het Belgische DNS.be.

ICANN schrapt de accreditatie voor EstDomains omdat zijn voorzitter, Vladimir Tsastsin, in februari werd veroordeeld voor kredietkaartfraude, witwaspraktijken en valsheid in geschrifte. Vooral het feit dat hij aanblijft als voorzitter van de organisatie is volgens ICANN in strijd met de regels voor domeinregistrators.

In totaal zijn er zo’n 281.000 adressen met het Estlandse .ee-achtervoegsel. ICANN schrijft in zijn brief aan EstDomains dat de door hen geregistreerde domeinnamen worden overgezet naar een andere, nog niet bekendgemaakte, registrator. Dat moet overigens niet per definitie een Estlands bedrijf zijn, aangezien de huidige beheerder in het Amerikaanse Delaware is gevestigd.

Voorzitter toch opgestapt
EstDomains zelf heeft intussen al gereageerd en zegt dat het nog voor de veroordeling van plan was om Tsastsin te vervangen, maar dat dat om juridische redenen pas op 25 juni is gebeurd. Het bedrijf wist niet dat het ICANN daarvan op de hoogte moest stellen en hoopt dat de organisatie alsnog terugkomt op haar beslissing. ICANN zelf bekijkt de argumentatie, maar geeft EstDomains voorlopig geen uitstel van executie.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business