Nieuws

Gartner: "Windows 7 is eigenlijk 6.x"

Analisten zijn het erover eens: het besturingssysteem Windows 7 is niet radicaal verschillend van Vista. Deze release is om een aantal zaken van Vista te verbeteren: interface, performantie en – ook niet onbelangrijk – het kwalijke imago.

“Microsoft kan maar om de zoveel jaren een grote verandering doorvoeren waarbij de onderliggende architectuur gewijzigd wordt,” zegt Michael Silver, research VP voor client computing bij Gartner, “Tussenliggende versies zijn dan vooral gericht op een verbeterde interface en performantie. Windows 7 is dus eigenlijk een 6.x-release, maar ze noemen het Windows 7 om het van Vista te kunnen distantiëren. Vista heeft een vreselijke reputatie, dus moeten ze de indruk geven dat de volgende versie van Vista verschilt.”

“Windows 7 is een onderhoudsrelease,” beweert ook Rob Enderle, analist van de Enderle Group, "Microsoft bundelt daarin alle verbeteringen van service packs. De ontwikkelingen die er intussen gebeurd zijn, spitsen zich toe op de gebruikersinterface. Ze zijn bedoeld om het besturingssysteem meer sexy te maken.”

Dat Windows 7 performanter is dan Windows Vista mocht blijken toen Steven Sinofsky, de senior VP van Windows, tijdens een presentatie op PDC in LA een netbook bovenhaalde. Het toestel had een processor van een gigahertz en draaide Windows 7. Op een dergelijke machine zou Vista niet vlot draaien. Microsoft heeft nog wel geen minimumspecificatie bekendgemaakt.

Windows 7 waarschijnlijk nog vroeger dan Microsoft beweert
Microsoft zegt dat Windows 7 eraan komt drie jaar na de algemene beschikbaarheid van Vista. Dat zou dus begin 2010 zijn. Maar Michael Silver gelooft dat Windows 7 er al iets eerder zal zijn. Volgens hem zal Microsoft proberen te mikken op de kerstperiode, die er net voor valt. Dan zou Microsoft tegen oktober een RTM-versie moeten hebben, een definitieve kopie die naar de pc-bouwers gaat.

Drie jaar is trouwens niet de kortste periode die Microsoft tussen twee besturingssystemen heeft gelaten. Tussen Windows 2000 en XP waren er maar 18 maanden. Tussen XP en Vista ging dan weer een extreem lange periode voorbij, meer dan vijf jaar.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business