Nieuws

Nieuw in Windows 7

Windows 7 verschilt onder de motorkap niet veel van Vista, maar de interface heeft wel een grondige beurt gekregen. We zetten de vijf meest ingrijpende wijzigingen op een rij.

Zwijgen en mooi zijn
De grootste klacht over Windows Vista luidt dat de User Account Control een bemoeiziek stukje technologie is. Elke handeling die beheerdersrechten vereist, genereert één of meerdere mededelingen op het scherm.

Microsoft heeft Windows 7 een stuk stiller gemaakt. Waar UAC in Vista ofwel volledig actief is ofwel helemaal uitstaat, kunt u in Windows 7 instellen hoe paranoïde UAC moet zijn. Daardoor valt de technologie u al een stuk minder lastig.

Het systeemvak rechtsonder is eveneens serener geworden. De wildgroei aan iconen bij de installatie van software is ingedamd, door alle bijkomende iconen onder te brengen in een kadertje dat weggeklikt kan worden. Bovendien kunt u in Windows 7 instellen welke processen kadertjes mogen weergeven en welke gewoon moeten zwijgen.

Onder Windows 7 is er niet langer een wildgroei aan iconen in het systeemvak.

Eerste grondige vernieuwing taakbalk sinds Windows 95
De taakbalk van Windows is al sinds Windows 95 zo goed als ongewijzigd gebleven. Aan het design werd wat gesleuteld, maar in principe veranderde er niets. In Windows 7 is de taakbalk echter radicaal veranderd. Wat overblijft, zijn de iconen van toepassingen zoals bij Apples Dock in Mac OSX.

Als er meerdere kaders openstaan van eenzelfde programma, dan verschijnen er niet méér iconen in de taakbalk. De vensters worden gewoon gegroepeerd onder hetzelfde icoon. Met één klik op het icoon opent u een overzicht van alle geopende vensters. Daarmee kunt u het juiste venster naar voren halen.

Door met de rechtermuisknop op een icoon uit de taakbalk te klikken, brengt u onder Windows 7 een jumplist naar boven.

Een rechtermuisklik op een icoon brengt de jumplist naar boven. Dat is een menu dat toestaat om recent gebruikte documenten te openen. Door op het icoon van de mediaspeler te klikken met de rechtermuisknop, kan de muziek meteen gestart worden.

Virtuele folders maken en delen
Windows 7 laat toe om virtuele folders te maken, libraries genaamd. Dat zijn folders waaraan u bestanden kunt toewijzen. De bestanden kunnen overal op de computer staan of op externe opslag. Maar als u op de library klikt, krijgt u de bestanden te zien.

Met libraries, zet je bestanden die eender waar op je computer staan in één virtuele map.

Standaard voorziet Windows 7 de libraries ‘documenten’, ‘foto’s’, ‘muziek’ en ‘video’s’. Maar gebruikers kunnen ook zelf bibliotheken aanmaken. Die kunnen over verschillende computers gedeeld worden. De muziekbibliotheek herkent zelfs gedeelde muzieklijsten van Apples iTunes.

Randapparaten als programma’s
Randapparaten zoals camera’s en gsm’s krijgen onder Windows 7 een totaal nieuwe behandeling, vergeleken met Windows Vista. Als u een camera inplugt, komt die in de werkbalk te staan naast de iconen van geïnstalleerde software. Als u erop klikt, opent een kader dat aangepast is aan het randapparaat: Device Stage.

met Device Stage worden randapparaten voortaan als programma's behandeld.

Device stage verzamelt alle mogelijkheden van een randapparaat. In het geval van een printer kunt u bijvoorbeeld rechtstreeks van daaruit afdrukken of zelfs inktpatronen bestellen. Bij een camera kunt u met één klik alle foto’s afhalen. De functies moeten wel geprogrammeerd worden door de hardwaremaker.

Allerlei leuks
Microsoft heeft het kaderbeheer aangepast. Als u met een venster sleept naar de bovenkant van het scherm, wordt het venster gemaximaliseerd. Sleept u terug, dan neemt het zijn oorspronkelijke grootte aan. Sleept u links, dan vult het venster de linkerhelft van het scherm. Naar rechts, dan wordt de rechterkant gevuld. Dat is handig om twee vensters naast elkaar te zetten.

Gadgets hoeven niet langer in een kolom rechts van het scherm te staan. In Windows 7 kunnen ze overal op desktop staan.

Desktop Gadgets plaatst u voortaan eender waar op het scherm.

Paint krijgt in Windows 7 een ribbon, zoals Office 2007 die heeft.

Het lint dat we in Office 2007 voor het eerst zagen, duikt in windows 7 ook op bij Paint.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business