1) Als ik voor Windows en Windows server kan programmeren, kan ik dat dan ook voor Azure? Ja en neen. Ontwikkelaars kunnen de tools voor Windowsontwikkeling blijven gebruiken: Visual Studio en .NET bijvoorbeeld, met dezelfde ontwikkeltalen en frameworks. Langs de andere kant moet er voortaan nagedacht worden over het opzet van toepassingen. Welk deel gaat […]

Advertentie

1) Als ik voor Windows en Windows server kan programmeren, kan ik dat dan ook voor Azure?
Ja en neen. Ontwikkelaars kunnen de tools voor Windowsontwikkeling blijven gebruiken: Visual Studio en .NET bijvoorbeeld, met dezelfde ontwikkeltalen en frameworks. Langs de andere kant moet er voortaan nagedacht worden over het opzet van toepassingen. Welk deel gaat in de cloud, wat op de client-pc? Cloud computing brengt ook heel eigen moeilijkheden met zich mee zoals voor beveiliging en het beheer van de levenscyclus van een toepassing.

2) Wanneer kan ik gaan ontwikkelen?
Microsoft heeft op maandagochtend een Community Technology Preview vrijgegeven van Azure. Normaal is dat een cd met software, maar nu is dat de mogelijkheid om toegang aan te vragen tot Azure en downloads van de SDK’s. In de komende weken en maanden krijgen gradueel meer mensen toegang tot Azure.

3) Wat is Azure Technisch?
Azure is een platform gebaseerd op het besturingssysteem Azure. Dat is Windows Server 2008 die aangepast is om cloud-diensten te kunnen leveren. Er is ook een ‘fabric manager’, een technologie die ervoor zorgt dat er abstractie wordt gemaakt van de hardwarelaag en dat Azure draait op meerdere procesoren, machines en datacenters.
Bovenop Azure voorziet Microsoft nog extra diensten, die gebaseerd zijn op software die ze al in huis hebben, bijvoorbeeld Microsoft SQL Services. De .NET Services kunnen dienen voor projectbeheer of toegangscontrole. Microsoft voorziet ook Live Services. In de toekomst gaat Microsoft haar Azure-aanbod uitbreiden met SharePoint- en Dynamics CRM Services.

4) Kan ik gegevens en toepassingen tussen de cloud en mijn eigen datacenter verhuizen?
Dat is de bedoeling, maar Microsoft geeft aan dat het doorschuiven van informatie op dit ogenblik nog niet werkt zoals gehoopt. Om bijvoorbeeld gegevens uit de SQL Service naar een eigen SQL Server te verhuizen, moeten er aanpassingen gemaakt worden. Maar het is de bedoeling dat het verbetert, desnoods met oplossingen van onafhankelijke leveranciers.

5) Wat zijn de best practices om met Azure om te gaan?
Dat is nu net wat Microsoft wil ontdekken door mensen de CTP te laten uitproberen. Maar het zal erop aankomen om een evenwicht te vinden tussen geïnstalleerde software en diensten in de cloud.

Advertentie