Microsoft lanceerde Windows Azure, een besturingssysteem voor de cloud, op de Professional Developers Conference in Los Angeles. Azure is geen software om een eigen wolk op te zetten, maar een dienst van Microsoft. Het is vergelijkbaar met Amazons EC2, maar werkt met Microsofttechnologie. Microsoft cloud-OS heet dus niet Strata, zoals vooraf werd gespeculeerd. Het Azure […]

Advertentie

Microsoft lanceerde Windows Azure, een besturingssysteem voor de cloud, op de Professional Developers Conference in Los Angeles. Azure is geen software om een eigen wolk op te zetten, maar een dienst van Microsoft. Het is vergelijkbaar met Amazons EC2, maar werkt met Microsofttechnologie. Microsoft cloud-OS heet dus niet Strata, zoals vooraf werd gespeculeerd.

Het Azure serviceplatform bestaat niet alleen uit een OS. Microsoft koppelt er nog een hele reeks diensten aan, allemaal cloud-versies van software die Microsoft al heeft. Zo is er bijvoorbeeld Microsoft SQL Services, een cloud-versie van de databank SQL Server. De .NET Services kunnen gebruikt worden voor projectbeheer of toegangscontrole. Microsoft voorziet ook Live Services, gebaseerd op Windows Live. In de toekomst gaat Microsoft haar Azure-aanbod uitbreiden met SharePoint- en Dynamics CRM Services.

Ray Ozzie, de Chief Software Architect, lichtte tijdens PDC aan 6500 ontwikkelaars toe dat Windows Azure een nieuw besturingssysteem is van Microsoft. Het komt voort uit Microsofts visie rond software plus services. De helpfunctie van Office draait bijvoorbeeld in de cloud bij Microsoft en is de service bij de desktopsoftware Office 2007. De services die Windows tot nog toe enkel zelf gebruikte, worden nu herverpakt en aangeboden als Azure.

Azure is niet echt een besturingssysteem, maar een dienst van Microsoft. Het is gebaseerd op Windows Server 2008, maar aangepast om in een zeer grote omgeving te draaien als besturingssysteem voor cloud-diensten. Er is een volledige abstractie van de onderliggende hardware. Azure beheert meerdere processoren, servers en racks, containers vol servers en datacenters. Al dat beheer neemt Microsoft op zich.

Vaardigheden niet verloren
Ontwikkelaars die voor Windows kunnen ontwikkelen, moeten zich niet al te zwaar omscholen. Ze kunnen de tools van Windowsontwikkeling blijven gebruiken: Visual Studio en .NET bijvoorbeeld, met dezelfde ontwikkeltalen en frameworks.

Langs de andere kant, waarschuwt Ray Ozzie dat er wel degelijk een verandering zal komen in de toepassingen die voor Azure geschreven zullen worden. Zo moeten nieuwe applicaties speciaal opgezet worden om bijvoorbeeld in een parallelle computeromgeving te draaien en schaalbaar te zijn. Volgens Ozzie wordt nu de basis gelegd voor een nieuwe manier van software maken, die de komende 50 jaar applicatieontwikkeling gaat bepalen.

Door een deel van de IT in de cloud onder te brengen, kunnen bedrijven besparen, volgens Microsoft. Als voorbeeld wordt Bluehoo tijdens de keynote op PDC aangehaald. Dat startende bedrijf gebruikt Windows Azure voor zijn achterliggende architectuur. Ze konden het initiële systeem aan een lage kost opzetten en later ook schalen. Ook het management zou minder kosten.

 

Microsoft wordt significante speler, maar dominant?
Cloud computing zal gedomineerd worden door grote bedrijven, voorspelt Bolo Rotibi, analist bij Macehiter Ward-Dutton. “Om cloud computing te kunnen aanbieden, moet er veel geïnvesteerd worden in datacenters. Grote bedrijven hebben al eigen datacenters met veel capaciteit. Vandaar dat mogelijke spelers op dit gebied IBM, Oracle, VMware, Google en in mindere mate Salesforce zijn.”

Microsofts aanbod is breder dan dat van Amazon met de Elastic Compute Cloud, volgens Rotibi. Microsoft heeft de capaciteit om bestaande ontwikkelaars te laten ontwikkelen voor de cloud.

“Microsoft wordt een belangrijke speler,” voorspelt Rotibi, “Maar of ze ook een dominante speler worden, dat zullen we over 5 jaar zien.”

IT Professional is ter plekke aanwezig op PDC en brengt het belangrijkste nieuws zo snel mogelijk online.

 

Advertentie