Nieuws

IT kan menselijke gevoelens meten

Het onderzoekscentrum IMEC heeft een technologie ontwikkeld die de emoties van mensen kan meten. Die gegevens kunnen dan door een computer worden geïnterpreteerd. Het gaat echter niet om een kant-en-klaarproduct, maar om een prototype.

De zogenaamde ‘emotiemonitor’ bestaat uit een borst- en polsband die met sensoren vier verschillende lichaamsparameters vaststelt: de hartslag, de ademhaling, de geleidbaarheid van de huid en de huidtemperatuur. Het toestel zendt die gegevens dan draadloos door naar een computer waar ze in real time worden geïnterpreteerd.

Het onderzoekscentrum ziet vele mogelijke toepassingen voor de technologie, gaande van gaming tot gezondheidszorg. Zo kunnen computerspelletjes inspelen op de gemoedstoestand van de speler en kunnen dokters met de technologie het effect van antidepressiva meten.

In het onderwijs – of toch niet?

Ook in het onderwijs zou er een plaats zijn voor de technologie. “Zo zouden leerkrachten beter kunnen inspelen op leerlingen met ADHD,” stelt het persbericht van IMEC, “Maar er zijn ook toepassingen zoals e-learning. Zo zou de computer bijvoorbeeld niet alleen de leerstof kunnen aanbieden, maar ook reageren op het concentratieniveau van de student en daarmee de efficiëntie van het leerproces optimaliseren.

Of de onderwijswereld op zo’n systeem zit te wachten, is echter nog de vraag. “Ik ben niet echt te vinden voor computers die de taken van leerkrachten overnemen,” bemerkt Catherine Boks, leerkracht middelbaar onderwijs aan het Koninklijk Atheneum van Brasschaat, “Maar als remediëring zou het misschien wel kunnen werken.”

Nog geen product

Zo’n vaart zal het in elk geval niet lopen, want het gaat momenteel enkel om een technologie, geen kant-en-klaarproduct. “Het is een prototype van de eerste versie”, aldus IMEC-woordvoerster Hanne Degans. Een commercieel product is er nog niet en ook partners moeten nog worden gezocht.

“Het bestaat en het werkt”, zegt Degans. Dat is vooral de boodschap die IMEC de wereld wilde insturen. “En als er iemand geïnteresseerd is om die technologie te commercialiseren, dan kunnen ze bij ons terecht.”

De emotiemonitor werd ontwikkeld in Nederland, in het Holst-Centre. Dat is een joint-venture tussen IMEC Nederland en het Nederlandse onderzoekscentrum TNO. Ook Belgische IMEC-vorsers hebben aan het project meegewerkt.
 

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business