Nieuws

Internetfraude telt 2979 Belgische slachtoffers

Sinds de oprichting van de cel internetfraude bij de Federal Computer Crime Unit (FCCU) een jaar geleden zijn al minimum 2979 Belgen opgelicht via het internet. Samen bedraagt hun verlies maar liefst dertien miljoen euro. Dat maakte Luc Beirens, hoofd van de FCCU, vandaag bekend.

Gemiddeld gaat het om 4.472 euro per zaak, al zijn de verduisterde bedragen in 31 procent van de gevallen kleiner dan vijfhonderd euro. “De sporen wijzen vaak naar verschillende landen,” zegt Beirens, “De dader zit in Engeland, de aangeboden goederen in Duitsland, de betaling moet naar Frankrijk…” Dat verdeeld spoor zorgt er zo voor dat de kost van het recupereren vaak hoger ligt dan de waarde van het verlies.

De manieren om te frauderen lopen uiteen van buitengewone koopjes op het web tot verliefde Aziatische of Russische vrouwen die u vragen om hun paspoort te betalen. “Het maakt niet uit wat ze beloven, de basis is dat er geld moet worden overgeschreven.”

Miljoen eurodollars
Ook mails die u het groot lot van een internationale loterij beloven, worden gretig aangeklikt. “Ik heb ooit een Amerikaan aan de lijn gehad die me zei dat hij op het punt stond om met het vliegtuig naar Brussel te komen om zijn miljoen ‘eurodollars’ af te halen”, vertelt Beirens. Dat het om een minimumcijfer gaat, benadrukt hij maar al te goed. “De persoon in kwestie durft vaak niet daar de politie stappen omwille van zijn reputatie.”
 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business