Nieuws

ICT-vacatures blijven ruim vier maanden open staan

Bij Belgische bedrijven raken gemiddeld zes ICT-functies niet ingevuld. En het duurt gemiddeld 4,2 maand om een vacature ingevuld te krijgen. Die en vele andere cijfers rond rekrutering en retentie van ICT-personeel presenteerde Alfred den Besten van onderzoeksbureau MarketCap op het ‘Business meets IT’-seminarie rond retention management. Het onderzoek werd uitgevoerd bij ongeveer 400 bedrijven met minstens 10 IT-medewerkers.
 

Opvallende vaststelling uit de cijfers van MarketCap: terwijl een ICT-vacature gemiddeld pas na 4,2 maanden wordt ingevuld, is dat voor een andere dan ICT-functie gemiddeld 2,9 maanden. De ICT-schaarste vertaalt zich dus wel degelijk in een trager rekruteringsproces. Voor bijna 15 % van de ICT-vacatures duurt het zelfs zes maanden tot een jaar vooraleer ze ingevuld raken. Bij niet-ICT-functies geldt dat maar voor half zoveel vacatures (7,6 %). De invullingsproblemen zijn het grootst bij de overheidssector: daar duurt het gemiddeld 5,5 maanden om een ICT-vacature in te vullen.

Belgische bedrijven kampen dus met een aanhoudend tekort aan ICT-personeel, en dat heeft niet alleen met de groei van de afdeling te maken: ook het behoud van personeel blijkt een probleem. Het gemiddelde personeelsverloop voor ICT-functies bedraagt 5,8 %. Dat cijfer ligt gevoelig hoger dan het voor bedrijven aanvaardbare gemiddelde personeelsverloop, dat gemiddeld op 4,9 % staat. Bovendien blijkt in elke sector het personeelsverloop eerder te stijgen dan te dalen.

Er moet dus werk gemaakt worden van een actief retentiebeleid, dat de ICT-medewerker voldoende motiveert om bij zijn huidige werkgever te blijven. Maar de meeste ICT’ers (46,1 %) stappen in de eerste plaats naar een nieuwe werkgever omdat ze daar gevoelig meer verdienen. Een verre tweede is de woon-werkafstand (18,6 %). Nobeler motieven zoals onvoldoende opleiding of kans om te innoveren scoren respectievelijk 4 en 5 %.

Nochtans maken bedrijven vooral werk van doorgroeimogelijkheden (al hangt daar natuurlijk ook vaak een prijskaartje aan vast), van creativiteitsbevordering en van een betere werksfeer. Regelmatige loonsverhogingen worden maar half zo vaak als retentiemiddel gebruikt als bovenstaande maatregelen. Terwijl loonsverhogingen wel bovenaan staan als men diezelfde bedrijven vraagt hoe ze het best het verloop zouden terugschroeven.

De cijfers werden gepresenteerd op het ‘Business meets IT’-seminar rond retention management, een initiatief van onze uitgeverij, Minoc Business Press. Dit seminarie is het eerste in een hele reeks rond onderwerpen die ICT-managers en professionals aanbelangen. Meer info vindt u op www.businessmeetsit.be.
 

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business